Toitumisele spetsialiseerunud veebiväljaanne Authority Nutrition on reastanud kõige suuremad müüdid toitumise kohta. Äkki tunnete mõne ka ise ära.

1. Munade söömine mõjub tervisele halvasti

Kiputakse arvama, et kuna munades on kolesterooli, tõstab see veres kolesteroolitaset. Tegelikult see nii pole, sest munad tõstavad eelkõige "hea" kolesterooli (see, mis aitab transportida rasvad veresoonte seintest maksa) taset.

Vaatamata kõikidele hoiatustele, näitavad uuringud, et munade tarbimine ei ole seotud südamehaigustega. Lisaks on munades väga palju vitamiine.

2. Suure hulga proteiini söömine on tervisele halb

Paljud inimesed usuvad, et suure hulga proteiinide söömine võib mõjuda kahjulikult luudele. Kuigi lühiajaliselt võib proteiini suurenemine organismis suurendada kaltsiumi eritust, siis uuringud näitavad, et pikaajaliselt on efekt hoopis vastupidine. Proteiinirohkust on pidevalt seostatud luude tiheduse suurenemisega.

Seega, pimesi müüti järgides võib lõpuks jõuda luude hõrenemiseni. Eriti võib see tunda anda vanas eas.

3. Kohv on halb

Kohv võib lühiajaliselt tõsta vererõhku, kuid pikemad uuringud on näidanud, et kohvi joomine aitab vältida tõsiseid haigusi. Näiteks on kohvijoojatel väiksem risk saada Alzheimeri või Parkinsoni tõbi. Lisaks on kuni 80% väiksem oht saada maksahaigusi nagu tsirroos.

Paljud uuringud on näidanud, et kofeiin aitab parandada meelolu, mälu, reaktsioonikiirust ning kõiki aju funktsioone.

4. Liha on halb

Inimesed on söönud liha miljoneid aastaid, kuid peavoolu eksperdid väidavad, et liha on halb, kuna väidetavalt tekitab see südamehaigusi. 2010. aastal küsitleti 20 uurimuse käigus enam kui 1,2 miljonit inimest ning jõuti järeldusele, et punasel lihal pole erilist seost südamehaigustega.

Siin tuleb teha vahet ka töödeldud ja töötlemata lihal, sest just viimane on kahjutum.

5. Rasvase toidu söömine tõstab kaalu

Tundub ju olevat loogiline, et kui süüa rasvast toitu, tõuseb ka kehakaal. Tegelikult see kõik nii lihtsalt ka ei käi. Kuigi rasvas on võrreldes proteiinide ja süsivesikutega rohkem kaloreid, ei muuda rasv inimesi paksuks. Kõik sõltub toidust. Kui toidus on palju süsivesikuid ja rasva, muudab see paksuks, aga selle põhjustajaks pole rasv.

Uuringud on näidanud, et toidud, kus on palju rasva ja vähe süsivesikuid, viivad suurema tõenäosusega kaalulangetamiseni kui toidud, kus on vähe rasva.