Talgujuht peaks olema valmis võtma ühe koristusala oma hoole alla ning olema seal Maailmakoristuspäeva Eesti meeskonna ning koristajate peamiseks kontaktisikuks. „Ülesanne pole midagi kaelamurdvat, ent on äärmiselt oluline! Töö hõlmab endas mõned tunnid ettevalmistavaid tegevusi enne koristuspäeva ning aktiivset tegevuste koordineerimist koristuspäeval kohapeal,“ sõnas Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Raimo Matvere.

Kasu säärasest vabatahtlikust panusest on aga Matvere sõnul investeeritud ajast mõõtmatult suurem: „See on sobiv väljakutse kõigile keskkonnast hoolivatele aktiivsetele inimestele ning kindlasti kaasneb ettevõtmisega ka positiivne emotsioon kordaläinud päevast.“

Talgujuhi tegevuses on neli olulist etappi. Esiteks võtab ta välja koristusalale määratud prügikotid kokkulepitud kohast ning toob need talgukohta. Teiseks vaatab ta koristusala eelnevalt üle, kolmandaks tutvub ta koristus- ja ohutusjuhenditega ning viimaks instrueerib koristuspäeval talgulisi, korraldab tööd ning loeb tulemused kokku.

„Kui ma poleks ise 15. septembril Maailmakoristuspäeva staabis hõivatud, võtaksin talgujuhi rolli hea meelega enda kanda. Ma usun, et sellega kaasneb ütlemata palju positiivset – nii hääd emotsiooni, paraja mahuga toimetamist kui ka uusi tutvusi, mis saadab sellise ühise asja ajamist,“ ärgitas Matvere kõiki Maailmakorsistuspäevaga liituma just talgujuhina.

Kuna kõige rohkem on arvuliselt koristusalasid Tallinnas ja Harjumaal, siis enim ongi vaja talgujuhte just pealinnas ja selle lähistel. See aga ei tähenda, et muudes piirkondades kõik talgujuhid olemas oleks – kaugel sellest! Talgujuhiks on võimalik hakata Maailmakoristuspäeva registreerimisplatvormil ise, otse konkreetsele talgude registreerudes või saates kirja aadressile talgud@maailmakoristus.ee.

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day toimub 15. septembril 2018. Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist. Eesti eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga 150 riiki. Maailmakoristuspäev on Eesti suurim juubelikingitus maailmale.