Tallinnas ja Harjumaal oli tänavatel liiklust ja lapsi jälgimas täna üle 250 politseiniku. Peale Tallinna oldi väljas nii Keilas, Maardus kui ka Rae vallas, nii et suuremad asumid said kaetud.

Asukohti valides lähtuti küll ristmike ohtlikkusest, kuid see polnud siiski esmatähtis. „Täna me oleme pigem väljas nendel ristmikel, kus on teada, et on koolid läheduses. Oleme võtnud arvesse ka seda, kui ohtlikud need on - kas on reguleeritud või reguleerimata, aga põhimõtteliselt üritame täna olla ikka seal, kus on lapsed,“ märkis Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava.

Lääne prefektuuri pressiesindaja Heiko Leesment ütles, et Lääne prefektuuri piirkonnas ehk Pärnumaal, Läänemaal, Raplamaal, Järvamaal, Saaremaal ja Hiiumaal oli politsei täna tänavatel kõikides linnades ja ka väiksemates kohtades. Kokku oldi abiks 102 kohas, millest enamik on ülekäigurajad haridusasutuste juures. Ülekäiguradade valiku aluseks oligi nende lähedus koolidele. Enamasti oli tegemist reguleerimata ristmikega, kus on ühtlasi ohtlikum.

Kokku oli täna Lääne prefektuuris tänavail 87 politseinikku, keda aitas veel 90 vabatahtlikku ja abipolitseinikku ning 24 kadetti. Kuna iga jaoskond saab ise otsustada, siis oli maakonniti politseinikke tänavatel erinevalt, küll aga oldi väljas iga kooli lähedal. „Iga maakond katsus ikkagi jõuda kõikide koolide juurde, kas siis vabatahtlike või oma ametnikega,“ nentis Leesment.

Hommikust õhtuni politseinikud siiski tänavail ei olnud. „Koolid alustavad erinevatel aegadel, seega katsutakse olla tippaegadel kõikide koolide juures,“ kirjeldas Leesment, kuidas näiteks Pärnus politsei laste turvalist kooliteed tagada püüdis.

Vanemad näitasid halba eeskuju

Lääne prefektuuri teabebüroo vanemkorrakaitseametniku Anna Kristiina Läti sõnul oli täna kõige kurvem näha seda, kuidas lapsevanemad ja õpetajadki oma käitumisega lastele halba eeskuju andsid. „Mõistan, et esimene koolipäev tekitab ärevust nii vanemates kui ka õpetajates, aga suvalisest kohast teele joosta on vastutustundetu. Neid ei tundunud pidurdavat isegi see, et politseinikud nende kõrval seisavad,“ ütles Lätt.

Vanemad peaksid arvestama, et nende mõtlematusel võib olla kõrge hind. „Lapsed õpivad oma vanemate pealt. Ei ole välistatud, et järgmisel päeval jookseb laps samas kohas sõiduteele. Oskamata midagi halba karta või reaalseid ohte näha, võivad tagajärjed olla väga tõsised. Pigem tuleks teha need paarkümmend lisa sammu ja kasutada ikkagi sõidutee ületamiseks ülekäigurada. See on oluliselt ohutum,“ rõhutas Lätt.

Rakvere politseinikke tänati soojalt abi eest

Ida prefektuuris oli ülekäiguradade ja õppeasutuste juures liiklusturvalisust tagamas umbes 80 politseinikku, kellele olid abiks ka abipolitseinikud. Lääne-Virumaal olid politseipatrullid väljas suuremates linnades nagu Rakveres, Tapal ja Kundas, aga ka Vohnjas, Lasilas ning Uhtnas.

"Maakohtades tervitati Rakvere politseijaoskonna ametnike eriti soojalt – mitmed lapsed ja lapsevanemad astusid politseinike juurde, et neid turvalise koolitee tagamise eest tänada. Ida-Virumaal võis tavapärasest rohkem politseipatrulle kohata Kohtla-Järvel, Jõhvis, Narvas ja Sillamäel ning mitmes erinevas maakohas," sõnas Ida prefektuuri pressiesindaja Kerttu Krall.

Koolide ümbrus on kõrgendatud tähelepanu all ka homme

Lõuna prefektuuris oli 1. septembril liiklusturvalisust õppeasutuste juures tagamas umbes 125 politseinikku, kellele olid maakondades abiks ka abipolitseinikud, kaitseliitlased, naiskodukaitse ja turvafirmad.

„Igas maakonnas olid korrakaitsjad väljas nii maakonnakeskustes ja teistes suuremates linnades kui ka väiksemates asulates. Näiteks Viljandimaal olid politseinikud väljas nii Viljandis ja Suure-Jaanis kui ka näiteks Tänassilmas ja Leie külas. Võrumaal Võrus ja Antslas, aga ka näiteks Misso ja Meremäe valdades,“ loetles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak.

Politseinike tähelepanu all olid tema sõnul üle prefektuuri õppeasutuste juures ja lähedal olevad ülekäigurajad, sest need on septembri alguses kohad, mis nõuavad enim tähelepanu.

„Hommikupoolikul, mil koolides algavad aktused ja klassijuhatajatunnid, on liiklustihedus just koolide ümbruses kõige suurem ja vajab rahustamist,“ sõnas Gonjak ja lisas, et koolide ümbrus on politsei suurema tähelepanu all ka homme ning uuel nädalal, mil lapsed koolirütmiga veel harjuvad.