„Tänaseks on tehtud kindlaks kolm isikut, keda kahtlustatakse 500-krooniste võltsitud rahatähtede valmistamises ja käibele laskmises Ida-Virumaal. Menetluse käigus on ära võetud ka võltsitud raha tootmiseks kasutatud tehnika,” ütles Ida prefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegude talituse vanemkomissar Jevgeni Fedorenko.

Prokuröri abi Anneli Pärdi sõnul on tegemist mahuka kriminaalasjaga. Kas aprillis-mais Ida-Virumaalt avastatud valerahakupüürid on pärit ühest kohast, näitab võltsitud rahatähtedele tehtav ekspertiis.

Prokuröri abi sõnul peab käimasolev kriminaalmenetlus andma muuhulgas vastuse ka sellele, kas Kohtla-Järvel ja Jõhvis avastatud valerahakupüüride juhtumid on seotud Narvast leitud valerahakupüüride juhtumitega.

1. aprillist 19. maini on Ida prefektuuri poolt registreeritud 45 teadet võltsimistunnustega rahatähtede kasutamisest.

Praeguseks on ära võetud 47 võltsitud 500-kroonist kupüüri.

„Kuigi politseil on õnnestunud kindlaks teha valeraha valmistanud ja levitanud isikute ring, tuleb inimestel siiski olla tähelepanelik sularahaga arveldades. Hetkel ei ole lõplikult teda, millises mahus valerahakupüüre ringlusesse on lastud,“ ütles Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Anneli Pärt. Kõikidel, kes avastavad enda käest võltsimiskahtlusega kupüürid, tuleks kindlasti leiust teada anda politseile.

Maksevahendi võltsimise puhul on tegemist kuriteoga, mille eest karistusseadustik näeb ette ühe kuni kuue aasta pikkuse vangistuse.

Võltsitud maksevahendi kasutamise, vahetamise, edasiandmise või muul viisil käibelelaskmise eest karistatakse kuni kümneaastase vangistusega.