Ringlusest on kõrvaldatud võltsitud 10-, 25-, 100- ning 500-krooniseid, teatas Ida politseiprefektuur.

Kokku on politsei konfiskeerinud kümneid võltsitud rahakupüüre.

Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegudetalitus on alustanud valeraha päritolu uurimiseks kriminaalmenetlust.

Võltsitud raha on suhteliselt kerge ära tunda. „Seda, et tegemist on valerahaga, reedab eelkõige paberi kvaliteet, mis erineb päris rahast. Võltsrahal olev värvigamma on pärisrahaga võrreldes kas liiga tuhm või vastupidi liiga erk. Olulisim on aga see, et valerahal puuduvad turvaelemendid,“ sõnas Ida politseiprefektuuri kriminaalosakonna majanduskuritegudetalituse komissar Jevgeni Fedorenko.

Praeguseks saab Fedorenko sõnul kindlalt väita, et Lääne- ja Ida-Virumaal leviva valeraha tootmisega ei tegele professionaalid.

Eelmisel aastal leidis kohtulahendi kriminaalasi, kus valeraha valmistamises ja kasutamises süüdistati kahte Narva linnas elavat alaealist. “Noormehed valmistasid võltskupüüre arvuti ja värviprinteri abil. Kohus tunnistas nad valeraha valmistamises ja kasutamises süüdi. Tingimusliku karistusega pääsesid nad vaid selle tõttu, et panid kuriteo toime esmakordselt, alaealistena ning ka seepärast, et osutasid kaasabi kriminaalasja menetlemisel. Alaealiste seaduslikud esindajad st vanemad pidid kandma kõik kulud, mis kriminaalasi endaga kaasa tõi,” märkis Viru Ringkonnaprokuratuuri prokurör Gustav Blumberg.

Fedorenko sõnul on jaanuari lõpus ringlusest kõrvaldatud üks võltsitud 100-kroonine, mille võltsing on eelnevatest tunduvalt parema kvaliteediga. Nimelt on sellel 100-kroonisel vasakul äärel olev hõbedane hologramm tekitatud kupüürile ilmselt Tallinna ühissõiduki talongide hologrammist. Hologrammil on ka lõvi kujutised nagu õigel rahal.

Politsei kutsub iga päeva sularahaga rohkem kokku puutuvaid inimesi tähelepanelikkusele. Juhul, kui kellelgi tekib kahtlus mõne rahatähe õigsuses, tuleks sellest koheselt teatada politseile ning võimaluse korral üritada meelde jätta isikut, kes valerahaga tehingu sooritas.