Viru maakohtu pressiesindaja sõnul jõudis kohus 42-aastase Tiiu Fadejeva süüasja kohtuliku uurimisega täna lõpule ning kuulutab lahendi 30. jaanuaril, kirjutab BNS.

Viru maakohus määras tunamullu aprillis Fadejevale tapmise eest kuueaastase vanglakaristuse, mis on karistusseadustiku järgi tapmise puhul karistuse alammäär. Ühtlasi mõistis kohus Fadejevalt välja sundraha ja kriminaalmenetluse kulud. Karistusaja alguseks luges kohus 2011. aasta 20. veebruari, kui politsei Fadejeva kinni pidas.

Fadejeva kaitsja leidis kohtuvaidluste käigus, et kohus pidanuks tapmissüü ümber kvalifitseerima provotseeritud tapmiseks ning mõistma naisele prokuröri nõutust kergema karistuse. Kaitsja esitaski Tartu ringkonnakohtusse apellatsioonkaebuse, kuid ringkonnakohus jättis maakohtu otsuse jõusse. Seepeale esitas kaitsja kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis sai ka menetlusloa.

Riigikohtu kriminaalkolleegium otsustaski mullu aprilli alguses kahe alama astme kohtu otsused tühistada, vabastada naine vahi alt ning saata süüasi tagasi esimese astme kohtusse uueks arutamiseks.

Fadejeva kaitsja on seni kohtutes väitnud, et naine haaras noa, kuna purupurjus mees solvas teda ning pigistas haigest jalast. Samas maa- ja ringkonnakohus leidsid, et Fadejeva ei saanud olla nuga haarates hingelises erutuse seisundis, sest mõlemapoolne purjutamine oli selles peres tavaline ning mees oli ka varem korduvalt naist solvanud.

Riigikohus alama astme kohtute sellise järeldusega ei nõustnu. "Kohtud on kaitseversiooni kummutamisel pööranud ebaproportsionaalselt suurt tähelepanu süüdistatava ja kannatanu alkoholijoobeseisundile. Alkoholijoobeseisund iseenesest ei saa erutusseisundit välistada, vaid võib teatud juhtudel selle tekkimise tõenäosust isegi suurendada," märkis riigikohus.

Asjaolu, et ohvri solvangud Fadejeva aadressil olid nende perekonnas pigem reegel kui erand, ei räägi riigikohtu hinnangul samuti erutusseisundi tekkimise vastu. "Kui kannatanu on kuude- või aastate vältel loonud süüdlase jaoks püsiva solvangute ja vägivalla fooni, võib see pigem soodustada sellise olukorra tekkimist, kus mõni konkreetne, iseenesest juba tavapäraseks muutunud kannatanu vägivaldne või solvav tegu vallandab süüdlases emotsionaalse reaktsiooni, mis vastab erutusseisundi tunnustele," märkis riigikohus.

Eeluurimisel kogutud andmetel viis 2011. aasta 19. veebruaril Narvas Gerassimovi tänaval asuvas korteris veretööni sõnavahetus, mis tekkis Fadejeval oma 46-aastase elukaaslasega pärast ühist alkoholipruukimist. Politsei andmetel haaras naine laualt kööginoa ning pussitas meest, kelle kiirabi viis küll kiiresti haiglasse, kuid meedikutel ei õnnestunud tema elu päästa.

Politsei pidas naise kinni ning kohus võttis ta prokuratuuri taotlusel vahi alla. Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur Fadejevale süüdistuse tahtlikus tapmises, mille eest näeb karistusseadustik kohtus süüdimõistmisel ette kuni 15-aastase vangistuse.