Eesti ja Läti politsei omavahelises koostöös kogutud info viitas, et Viljandimaal viimastel kuudel vargusi toime pandud kurjategijad on peagi naasmas. Seega käivitas politsei mahuka politseioperatsiooni, kuhu kohalike korrakaitsjate kõrval kaasati muuhulgas ka kiirreageerijad. Piiriäärseid Lätti suunduvaid teid katsid politseipatrullid ning valmisolekus olid ka jäljekoerad,“ kirjeldas Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass kinnipidamist, kuhu oli kaasatud kümneid patrulle.

Öösel kella 3 paiku Karksi-Nuias mitmest kõrvalhoonest erinevaid esemeid kärudega kaasa võtnud mehed olid politseinikel pidevalt luubi all. „Plaanisime kinnipidamise viia läbi ajal, mil tõendid uute vargusepisoodide kohta on kinnitust leidnud ning mehed ühes varastatuga sündmuskohalt lahkumas. Politseioperatsioon tuli aga kiirelt ümber mängida, kui tähelepanelikele kohalikele jäi varaste kahtlane tegevus silma ning nad juhtunusse ootamatult sekkusid,“ vahendas politseijuht sündmuste kulgu.

Kõrvalisi inimesi märganuna jätsid mehed aiakärusse pandud asjad sinnapaika ning põgenesid sündmuskohalt sõiduautoga Mazda.

Karksi-Nuias olnud patrullid järgnesid Mazdale. Penuja-Lilli teele tõkkeks paigutatud politseibussile sõitis Mazda riivamisi külge ning põgenes edasi. Seal kasutas üks politseinikest Mazda sundpeatamiseks ka teenistusrelva tulistades ühe lasu selle rehvi suunas.

Samas tulid Mazdat piirama teised lähikonnas olnud patrullid, kes sõitsid Mazdale vastu ning ühel neist õnnestus põgenev sõiduk teelt välja sõita ja peatuma sundida.

Sündmuskohal peeti kinni kolm Läti kodakondsusega noormeest vanuses 15, 16 ja 19 eluaastat, keda on alust kahtlustada mitmete viimastel kuudel piiriäärsetel aladel toime pandud vargustes.

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri prokuröri Lily Sandeli sõnul esitab prokuratuur täna Tartu maakohtule taotlused kahtlustatavate vahistamiseks. „Noormehi kahtlustatakse süstemaatilistes sissetungimistega vargustes. Et ära hoida edasiste kuritegude toimepanemist ja menetlusest kõrvale hoidmist, taotleme kohtult kahtlustatavate vahi alla võtmist,“ ütles Sandel.

Viljandi politseijaoskonna juht Margus Sass tänas kohalikke, kes on politseile jaganud infot nii vargustest kui muudest tähelepanekutest piirkonnas liikunud kahtlaste isikute ja sõidukite kohta. „Infokilde kokku pannes jõudsime samm-sammult vargusi toime pannud isikute tuvastamisele aina lähedale, analüüsisime nende tegutsemismustrit, selgitasime ajad ja kohad, kus on suurem võimalus neid teolt tabada ning see koostöö kohalike ja naaberriigi politseiga kandis nüüd ka vilja,“ oli politseijuht rahul.

Sass lisas, et kuigi varguses kahtlustatavad mehed on tabatud, ei tohi kohalikud siiski valvsust kaotada. „Mitmetel juhtudel olid tööriistad ja muud esemed lihtsasti kättesaadavad olgugi, et maakond elas teadmises, et vargad on järjepidevalt liikvel. Lukustatud uksed, väärtuslikumate tööriistade ja tehnika märgistamine ning võimalusel ka valveseadmete paigaldamine on vaid mõned võimalused oma vara kaitsmiseks,“ soovitas politseijuht.