Kohus leidis, et Aderi (42) süü pole tõendatud ning mõistis ta seetõttu õigeks. Ühtlasi mõistis kohus riigilt Aderi õigusabikulude katteks välja 16 894,80 eurot, vahendab ERRi uudisteportaal.

Samas mõistis kohus Aderi kahele kaassüüdistatavale, vendadele Johannes ja Veiko Pajulale muude kuritegude eest šokivangistused.

Kohus tunnistas Johannes Pajula (28) süüdi ühes kindlustuspettuses ja valeütluste andmises ning karistas teda kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest tal tuleb vangla kohe ära kanda kaks kuud.

Samades kuritegudes mõistis kohus süüdi ka eelmise venna Veiko Pajula (38) ja karistas teda samuti kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest tal tuleb vanglas kohe ära kanda kolm kuud ja 27 päeva.

Süüdistuse kohaselt tekitasid Argo Ader ja Johannes Pajula ühiselt ja kooskõlastatult Seesam Rahvusvahelise Kindlustuse AS-ile kindlustusjuhtumi toimumise kohta ebaõige ettekujutuse. Nende eesmärk oli väidetavalt saada sõiduauto Dodge Viper SRT-10 kindlustushüvitist.

Ader ja Pajula koostasid väidetavalt 2008. aasta oktoobris teate liiklusõnnetusest ja esitasid selle Seesam Rahvusvahelise Kindlustuse AS-ile, milles samuti mõlemad isikud kinnitasid, et Harjumaal Keila linnas toimus liiklusõnnetus Aderi juhitud Dodge Viperi ning Pajula juhitud Fiat Ducato kaubiku vahel. Seesam Rahvusvahelise Kindlustuse AS hüvitas Aderile tekkinud liikluskahju ligikaudu ühe miljoni krooni ulatuses.

Uurimise andmetel aga tegelikult juhuslikku liiklusõnnetust aset ei leidnud, vaid mehed lavastasid õnnetuse toimumise.

Lisaks Argo Aderiga seotud juhtumile oli Johannes Pajulale esitatud süüdistus ka teises kindlustuskelmuses, samuti kannatanuna valeütluse andmises ja varguses. Süüdistatuna teises kindlustuskelmuse episoodis, varguses ja omastamises oli kohtu all ka Johannes Pajula vend Veiko (38).

Kohtueelsel uurimisel kogutud andmeil ostis Veiko Pajula 2007. aastal Saksamaalt 10 000 euro eest avariilise sõiduauto Audi A8, mis oli kahes tükis. Süüdistuse järgi võttis ta avariilise auto Eestis pettusega arvele, näidates ARK-i töötajale ette korrasoleva sama marki sõiduki, millele oli paigaldatud avariilise auto VIN-kood. Pärast arvelevõtmist sõlmis Johannes Pajula 2007. aasta oktoobris auto kohta AS-iga IF Eesti Kindlustus kindlustuslepingu.

Süüdistuse järgi tegi Johannes Pajula sama aasta detsembris politseile valeavalduse, et temale kuuluv sõiduauto Audi A8 on Harjumaalt Saku vallast varastatud ning kindlustusselts maksis talle 49 122 eurot hüvitist.

Samuti süüdistati Veiko ja Johannes Pajulat selles, et nad tungisid 2009. aasta detsembris Harjumaal Harku alevikus aiaga piiratud parklasse ja varastasid sealt liisingfirmale kuuluva väikebussi Ford Transit maksumusega 25 871 eurot. Kõnealune väikebuss oli varem Veiko Pajulale kuuluva osaühingu kasutuses, kuid selle eest polnud liisingmakseid tasutud ja seetõttu lasi liisingfirma bussi parklasse viia, et see maha müüa. Vennad Pajulad tagastasid väikebussi 2010. aasta jaanuaris pärast kriminaalasja alustamist.

Veiko Pajulat süüdistati ka selles, et ta omastas 2008. aastal kolm õlimaali. Süüdistuse järgi olid maalid antud Veiko Pajulale hindamise läbiviimiseks, kuid ta korraldas hoopis nende müügi ja jättis raha endale. Kannatanu esitas tsiviilhagi summas 19 173 eurot.