"Kohe-kohe on uus kooliaasta taas algamas, lapsed suunduvad omandama tarkusi ja jagama oma suvemuljeid. Samuti pakuvad käesoleval aastal meie mobiilioperaatorid odavalt või suisa tasuta uusi nn nutitelefone. Eks uut nutitelefoni ole vaja kindlasti ka oma klassi- ja koolikaaslastelegi näidata. Lisaks tuleb ju kindlasti jagada uusimaid vingeid helinaid, mänge ja kõike muud, mida telefoni alla laadida saab. Selle temaatikaga tuleks aga nii lapsevanematel kui ka lastel endil veidi rohkem kursis olla.

Ei vaidle üldse vastu, et oskaja kätes on nutitelefon väga hea abimees. Telefonid on ammu ületanud oma kunagise ainufunktsiooni – helistamise. Tänapäeval asendab hea nutitelefon GPS-seadmeid, digikaameraid, mp3-mängijaid, kaasaskantavaid mänguseadmeid, kalkulaatoreid ja paljutki muud. Aga mida tasuks meeles pidada, on see, et iga funktsioon mis ühel või teisel moel ennast võrguga ühendab, tarbib andmemahtu ning andmemahu eest tuleb maksta. Kusjuures tasub tähele panna, et see võrguga ühendumine ei ole alati teie tahtele alluv. Nii näiteks otsib mõni tarkvararakendus või mäng läbi loodava võrguühenduse reklaami, mida mängijale aeg ajalt ekraani servas kuvada.

Aga vaatleme natukene lähemalt seda andmemahu keerulist maailma. Mobiilioperaatorid pakuvad andmemahtu ühes kuus paketipõhiselt tasuta alates 250 megabaidist (MB) kuni piiramatu hulgani (kusjuures silmas tuleb pidada ebamäärast mõistliku kasutamise printsiipi!). Mis imeasjad need MB-d ja GB-d (gigabaidid) on? Iga fail meie arvutis võtab mingi koguse ruumi. Selle võetava ruumi mõõtmiseks on kokku lepitud andmesuurused, millest väikseim on bitt. Annan sellise lihtsa (ja tõsi, ümardatud) ülevaate neist suurustest. Hetkel suurimaks tavaarvutites kasutusel olevaks andmemahuks on terabait (TB). Vaatleme nüüd suuremast väiksema suunas: 1 TB = 1000 GB; 1GB = 1000 MB; 1MB = 1000 KB (kilobaiti); 1KB = 1000 baiti. Aga kuidas kõik see baitide kogus elus väljendub?

Võtame aluseks, et nutitelefon saab paketi järgi kasutada ühes kuus 500 MB andmeid. Meie nutitelefon laeb internetis liikudes kõige enam alla graafikat. Igasugused kujunduselemendid, mis ühel koduleheküljel on, tuleb ajutiselt salvestada telefoni. See kõik toimub automaatselt. Ühe keskmise uudistelehekülje külastamisega laeb telefon alla keskmiselt 10 MB erinevat graafikat, seega 500 MB eest saaks uudiseid käia lugemas 50 korda. Aga vaevalt et lapsed käivad uudised nii tihti lugemas. Pigem käiakse uue ja vinge telefoniga ikka Youtube’is muusikat kuulamas, Facebook’is pilte vaatamas, ning lisamas jne. Ei tasu arvata, et Youtube’is videot vaadates ei lae telefon seda alla, vaid laseb vaadata üle interneti. See video siiski salvestub ajutiselt telefoni, peale vaatamist kustutatakse see aga automaatselt ära.

Keskmine muusikavideo suurus Youtube’is jääb vahemikku 20 +/- 5 MB, ehk 500 MB paketiga saaks vaadata 25 muusikavideot kuus. Kui aga telefon peaks võimaldama video esitamist HD kvaliteediga, siis failimahud kasvavad: 360 p resolutsiooni juures on video suuruseks ligi 40 MB ja Full HD 1080 p resolutsiooni juures tuleb arvestada video suuruseks 100 – 120 MB. Olgugi et päris 1920 x 1080 pikslist pilti vist ükski telefon kuvada ei suuda, on sellise reolutsiooniga videot siiski võimalik oma telefoni alla laadida ja niimoodi saaks kuus laadida keskmiselt viis videot.

Räägime nüüd veel ühest peamisest noorte tegevusest internetis, fotode jagamisest. Iga jagatav foto tuleb oma telefonist üles laadida internetiserverisse. Tänapäevased telefonid pildistavad keskmiselt fotosid vahemikus 3–8 MP (megapikslit), paljuski sõltub sellest võimekusest foto suurus. Näiteks minu 8 MP kaameraga telefon salvestab fotod suurusjärgus 0,4 MB (must-valge dokumendifoto) kuni 2,5 MB. Võtame keskmiseks foto suuruseks 1,5 MB. Seega üles saaks laadida selliseid fotosid ligi 330. Vaadata saaks neid isegi rohkem. Internetikeskkonnad vähendavad fotod enamasti neile sobilikesse mõõtmetesse, mistõttu jääb selle foto maht vahemikku 0,1-0,2 MB.

500MB (0,5 GB) kuuajase mobiilse interneti paketi eest saab internetis keskmiselt:

Youtube HD videosid vaadata (100 MB) – 5

Mänge alla laadida (50 MB) - 10

Youtube videosid vaadata (20 MB) – 25

15 sekundilise video lisamine Youtube’i (20 MB) - 25

Muusikafaile alla laadida (4MB) - 125

Fotosid üles laadida (1,5MB) – 330

Fotosid alla laadida/vaadata (0.2MB) – 1000

Seega paneb politsei kõigile lapsevanematele ja ka kooliminejatele endile südamele, et viidaks ennast täpselt kurssi sellega, millist paketti kasutatakse, mida täpselt selle eest saab ja kui palju erinevad teenused maksavad. Seda kõike selleks, et teid ei ootaks arve saamisel ebameeldiv üllatus. Homme kirjutame lähemalt sellest, kuidas vältida mobiiltelefoni kaotsiminekut ning muid sellega seotud ebameeldivusi."