Teisipäeva keskpäeval mõistis Valga kohtumaja kohtunik 1991. aastal sündinud Kristole alkoholijoobes rooli keeramise eest karistuseks 25 ööpäeva aresti. Noormehel lubati isiklikel põhjustel kanda karistus ositi ehk nädalavahetustel, vahendas Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Sama päeva õhtul, kella 18 ajal märkas politseipatrull Tõrva linnas Kristot uuesti autoroolis. Kuna politseil oli alust kahtlustada, et mees võis rooli istuda jälle alkoholijoobes, andis patrull juhile peatumismärguande. Kristo sellele ei reageerinud, vaid üritas politseinike eest põgeneda. Sõidukit jälitades kasvas Tõrva linnas kiirus kohati kuni 140 km/h. Juhil siiski pakku pääseda ei õnnestunud ja sõiduk peeti peagi kinni.

Politsei tuvastas Kristol alkoholijoobe ja ta toimetas ta arestimajja. Kolmapäeval määras kohus talle korduvate peatumismärguannete eiramise ja joobes juhtimise eest maksimaalse karistuse — 30 päeva aresti — mis lisandub varasemale karistusele. Mees viidi kohe arestimajja. Kohtus põhjendas Kristo põgenemist kartusega uue karistuse ees. Alkoholi hakkas ta aga tarvitama peale kohtust vabanemist. Erilist kahetsust süüalune kohtus üles ei näidanud.

„Kui inimelusid ohtu seadvaid liikluspätte ei õnnestu kohe pikemaks ajaks autoroolist trellidega eraldada, siis politsei jonni ei jäta ning toimetab neid väsimatult edasi kohtu ette,“ ütles Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juht Indrek Koemets.

„Jalgsi on külm liikuda“

20 ööpäeva aresti määrati 1979. aastal sündinud Rainile, kes 29. septembri öösel juhtis sõiduautot Valga linnas Pikal tänaval. Mehel puudus juhiluba ja ta oli alkoholijoobes. Politseipatrull pidas sõiduki kinni, kuna auto kaldus mitmel korral vastassuunavööndisse. Juhti on ka varem sarnase teo eest karistatud. Oma tegu põhjendas mees sellega, et tahtis sõbra poolt koju sõita, kuna jalgsi olevat külm liikuda.

Kohtus lubas mees, et enam ta kunagi alkoholijoobes rooli ei istu ja käib iga ilmaga jalgsi.

Valga politsei patrulliteenistuse komissar Kaimar Karm: „Mõlemal juhul on tegemist lihtsalt inimeste vastutustundetu käitumisega, kes ei tahagi endale aru anda, kui traagiliste tagajärgedega nende teguviis võib olla. Kui on ikka näha, et politsei poolt purjus juhtidele määratud trahvid mõju ei avalda, siis tuleb meil rohkem taotleda kohtutelt karistuseks reaalsete arestipäevade määramist.“