AS Hoolekandeteenused Harju piirkonna juht Inge Varblas kinnitas, et tõesti lahkus üks nende klient omavoliliselt Valkla hooldekodust. Ühelegi teisele küsimusele, mis puudutas nii põgenenud klienti kui tema põgenemise asjaolusid ta vastata ei soovinud.

Põhja prefektuur kommenteeris, et reedel kella 22 paiku teatati neile, et Valkla hooldekodust lahkus 23-aastane mees. Esialgsetel andmetel lõi hoolealune valvurit, võttis temalt ära uksekaardi ja lahkus. Valvur toimetati haiglasse, et vigastused fikseerida.

Täna kella 13.50 paiku pidasid politseinikud mehe kinni ja ta viidi tagasi hooldekodusse. Mees on ka varem hooldekodust korduvalt lahkunud. Politsei ei soovinud põgeniku isiku kohta täpsemat infot jagada.

Delfile saadetud vihje kohaselt oli põgenik tumm nimega Andrus, kes varastas töötaja käest uksekaardi, lõikas tema käe ümbert ära häirenupu, seejärel peksis töötaja läbi ning lukustas ta kinnisesse ruumi ning seejärel põgenes ise hooldekodust.

Töötaja leiti hiljem õhupuuduse käes kannatanuna ning läbi pekstuna ning ta toimetati kiirabiga haiglasse. Teistele töötajatele anti vihje kohaselt selge korraldus vaikida ning mitte mingil juhul juhtunust kellelegi rääkida.

Sama hoolealune peksis vihje kohaselt mõned aastad tagasi põgenemise ajal ühe mehe läbi. Mees suri mõne kuu pärast.

Seda 2013. aastal toimunud vahejuhtumit kajastas tollal ka "Pealtnägija".

Kõige rängem intsidentidest juhtus augusti keskel, kui kurttumm mees, kes on kohtuga erihooldele määratud, pani plehku, tungis metsatallu ja peksis seal elavat meesterahvast ja röövis temalt ning juures olnud 8-aastaselt poisilt muuhulgas raha ja telefoni. Tähelepanuväärne on, et sama hoolealune on kokku 9 korda plehku pannud.

Rünnakus kannatada saanud mees suri eelmise nädala algul. Ehkki tema lähedaste sõnul käitus 43aastane mees pärast peksasaamist väga kummaliselt ja kannatas meeleoluhäirete all, näitas ametlik lahkamine, et surma põhjustas südamepuudulikkus. Kuigi surma seostamine rünnakuga on spekulatiivne, annab see Kuusalu valla aktivistidele enda sõnul veel rohkem põhjust, et jätkata võitlust hooldekodu ümberkujundamise vastu.

Viimati juhtus sarnane intsident Delfi tänase vihje kohaselt samas hooldekodus mullu sügisel, kus üks teine hoolealune lubas töötaja ära tappa ja ta peaaegu surnuks kägistas. Õnneks otsustas tol korral hoolealune siiski töötajale armu anda ning jättis ta siiski ellu ja põgenes ise hooldekodust.

Sellised intsidendid juhtuvad sealses hooldekodus vihje kohaselt tihti, kuna turvanõudeid ei täideta ning töötajad on öistes vahetustes üksi, kuigi seda ei tohiks olla. Samuti ei tööta valvekaamerad ega häirenupud nii nagu peaks ning ning asutuses pole ka turvatöötajaid. Juhtkond aga eelistab probleemidest vaikida.