Justiitsministeerium peab põhjendatuks tasuda osaühingule Polaris Invest 4 892,79 eurot kohtu poolt vara arestimisega tekitatud kahju hüvitamiseks, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Justiitsministeerium ning solidaarselt prokuratuur ja kaitsepolitseiamet on Tallinna halduskohtu 4. juuli 2012 otsusest tulenevalt kohustatud hüvitama Olev Nõmmemehele kriminaalmenetluse ajaks ametist kõrvaldamisega tekitatud kahju hüvitamiseks 26 503,17 eurot.

Valitsus ootab justiitsministeeriumilt ülevaatlikku analüüsi valitsuse reservist hüvitatud kahjude kohta.

Saaga sai alguse 2001. aastal, kui kaitsepolitsei esitas kuus kuriteosüüdistust Harju kriminaalpolitseinikule Olev Nõmmemehele, kes väidetavalt koos tuttavate kriminaalidega peksis võlgnikult metsas raha välja.

Juhtivinspektor Nõmmemehele esitatud süüdistustest oli sealjuures rängim väljapressimine - metsa viidud ohvri kallal vägivallatseti ja ähvardati ta võla tasumata jätmise korral tappa.

Väidetavalt seostas kaitsepolitsei (kapo) umbes kümneaastase staažžiga politseinikku ka allilma huvide teenimises.

Nõmmemees aga mõisteti aga Tallinna linnakohtu 2008. aasta kohtuotsusega talle esitatud süüdistuses õigeks ning ennistati alates 2009. aastast tööle. Mees on alates sellest ajast aga nõudnud riigilt kriminaalmenetluse ajal ametist kõrvaldamisega tekitatud kahju hüvitamist.

Mullu 4. juulil lõpuks otsustaski Tallinna halduskohus Nõmmemehe kasuks Eesti Vabariigilt osaliselt välja nõuda õiglane hüvitis kogusummas 15 000 eurot (neto), millest 5000 eurot tuleb tasuda solidaarselt prokuratuuril ja Kaitsepolitseiametil ning 10 000 eurot justiitsministeeriumil.

Samuti jäid kõik menetlusosaliste menetluskulud nende enda kanda.