Skeemid tekitasid reklaamijatele mulje, et nende internetireklaamidel on klikkinud reaalsed inimesed, kuigi tegelikult tegid seda automaatselt robotid, vahendab NBC News.

„Nagu väidetakse süüdistuses, kasutasid süüdistatavad selles juhtumis keerulist arvutiprogrammeerimist ja infrastruktuuri üle maailma, et kuritarvitada pettuse kaudu digitaalse reklaaminduse valdkonda,” teatas New Yorgi idaringkonna prokurör Richard Donaghue.

Esimene skeem nimega Methbot lasti käiku 2014. aastal, kui Venemaa kodanikest petturid rentisid üle 1900 arvutiserveri andmekeskustes Dallases ja mujal ning kasutasid neid servereid mulje loomiseks, et inimesed vaatavad reklaame fabritseeritud veebilehtedel.

Kasutatud keerulised programmid tekitasid mulje, et inimene kasutab hiirt ning avab ja vaatab videoreklaame.

Süüdistuse järgi maksid sajad kaubamärgid ja reklaamiagentuurid üle maailma petturitele kokku üle seitsme miljoni dollari reklaamitasusid, öeldakse süüdistuses.

Selle skeemi kasutamine lõpetati 2016. aastal, kui üks küberturvafirma pettuse eest hoiatas.

Osa samadest petturitest oli siis juba käima pannud uue, tulutoovama skeemi, mis sai alguse 2015. aastal. Selles kasutati enam kui 1,7 miljonit arvutit, mida häkiti pahavaraga, et laadida reklaame fabritseeritud veebilehtedele arvutite omanike teadmata.

Selle skeemiga õnnestus kokku teenida üle 29 miljoni dollari, selgub kohtudokumentidest.

Süüdistused elektroonilises pettuses, raskes identiteedivarguses ja rahapesus said Venemaa kodanikud Aleksandr Žukov, Boriss Timohhin, Mihhail Andrejev, Deniss Avdejev, Dmitri Novikov, Sergei Ovsjannikov ja Aleksandr Issajev ning Kasahstani kodanik Jevgeni Timtšenko.

USA prokuratuuri teatel vahistati neist Timtšenko Eestis, Ovsjannikov Malaisias ja Žukov Bulgaarias. Ülejäänuid ei ole tabatud.