Assa võtmele on nimelt graveeritud võtme kood, mille järgi lukksepp sulle mõne hetkega uue võtme valmis viilib, koopia hankimiseks piisab pätil sestap ainult põgusast pilgust sinu koduvõtmele, kirjutab Õhtuleht.

Õhtuleht helistas läbi mitu lukksepatöökoda ja küsis, kas nad on valmis pelga koodi ütlemise peale võtmest koopia tegema.

Tervelt viis töökoda kaheksast ehk 62,5% katsealustest firmadest olidki sellega kohe päri — seda kinnitati Õhtulehele Luku-experdi ja Lukukoja peakorterist, Kuressaares tegutsevast firmast Lukusell ning Assari Rakvere ja Tartu filiaalist.

Vana võtit tahtsid oma silmaga näha ainult Assari Tallinna ja Jõhvi filiaal ning firma Palmett Lukud.

Politsei: ärge jätke võtmeid laokile!

“Hoidke võtmed alati võõra käe ja pilgu ulatusest väljas!” hoiatab Põhja politseiprefektuuri vanemkomissar Toomas Jervson.

Assa võtme koodi võib lurjus hankida kas või kohvikulauast möödumisel mobiiltelefoniga klõpsatud fotolt. Samas tunnistab komissar, et suvapätt selle koodi järgi võtit valmis siiski ei viili — selleks on vaja ka asjatundlikku lukkseppa.

Komissar rõhutab, et kui mõni töökoda on valmis võtmekoopiat tegema pelga koodi ütlejale ehk sama koodiga võtit oma silmaga nägemata, peab sellest kindlasti lukumargi ametlikule esindusele teatama.

Komissari teada pole õnneks siiani ühtegi kodusse Assa võtmekoodi näppamisega sisse tungitud.

Assa vahetab 2000 EVO turvalukud tasuta välja

Võtmele kirjutatud “PIN-kood” pole aga kahjuks Assa lukkude ainus suur turvapuudus — Rootsis puhkes oktoobris skandaal, kui üks telekanal näitas YouTube’ist leitud videot, kuidas Assa 2000 EVO turvalukk mõne sekundiga lahti murtakse.

Rootsis kõikvõimalikud turvasertifikaadid-tunnustused pälvinud luku avamisega saab video järgi otsustades hakkama peaaegu igaüks.

Assa Abloy Balticu tegevdirektor Tarmo Talvet tunnistab turvaluku puudust ning kinnitab, et ka Eestis vahetatakse too lukk kõigil soovi korral tasuta vargakindlama vastu.

Kui 2000-lukk on aga Eestis laialtlevinud manteluksel, pole too muukimisoht siiski nii suur nagu tavaukse puhul, lisab Talvet.

Turvaluku muukimiskindlamat versiooni ei saa samas enam seestpoolt libliknupust lahti keerata, toonitab ta.