Kulupõlengute suur arv tuleneb inimeste vähesest teadlikkusest, hoolimatusest ja ohtude alahindamisest. Päästekeskuse praegune väljakutsete arv ületab aasta keskmist 10-15 korda, teatas Delfile Harjumaa päästeteenistus.

Põhja-Eesti päästekeskus hoiatab, et kui inimesed ei loobu lõkete tegemisest tuleohtlikes kohtades või kulu sihilikust põletamisest, siis päästekeskusel võib mõnel juhul jääda puudu jõududest ohtlikku olukorda sattunud inimeste ja nende vara kiireks päästmiseks.

Kuna Põhja-Eesti päästekeskuse peamiseks prioriteediks on inimeste elu ja vara kaitsmine, siis kulupõlengu avastamisel palume kodanikke võtta iseseisvalt tarvitusele kulutule leviku piiramiseks ja selle kustutamiseks vajalikud meetmed.

Aprilli viimasel nädalal said Põhja-Eesti päästekeskuse tuletõrjujad 940 väljakutset sündmuskohtadele, neist 575 Tallinnasse ja 365 mujale Harjumaale.

Metsa- ja kulupõlenguid oli 703, neist 408 Tallinnas ja 295 mujal Harjumaal. Seega peaaegu 80% väljasõite on seotud kulu, metsaaluse, roostiku, metsa või prahiväljade kustutamisega.

Sama tendents iseloomustab ka mai esimesi päevi: esmaspäeval, 1. mail kutsuti Põhja-Eesti päästekeskuse päästjaid välja 180 korda, neist 153 kulu kustutama, 2. mail 122 ja 84.