Tallinnas Lasnamäel oma ema ja tema uue abikaasaga ning nende kahe väikese lapsega elanud 15-aastast tüdrukut hakkas tema kasuisa väärkohtlema, kui tüdruk oli 14 aastat vana, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Lähenemiskatsed algasid tavalistest kallistustest, mis muutusid järjest kahemõttelisemaks, ning tüdrukul oli üha keerulisem kasuisa käitumisest aru saada,” selgitas Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Saskia Kask.

Kui eelmise aasta sügisel hakkas kasuisa juba tema voodis käima — hommikuti, kui ta pidi last äratama — ning tema suguelundeid katsuma, otsustas tüdruk sellest oma tädile rääkida. “Tädi soovitusel otsustas tüdruk kasuisa tegevuse videole salvestada, sest teadis, et muidu ei usuks teda keegi,” rääkis Kask. Seda tüdruk ka ühel hommikul tegi ning näitas siis salvestust emale, kes pöördus seejärel politseisse. “Ema ütles veel kohtuski, et tal on toimunut väga raske uskuda ja mõista.”

Kohtus esinedes leidis 41-aastane kõrgharidusega kasuisa, et tema tegu oli küll amoraalne, kuid ei olnud nõus sellega, et see oli kuritegu. “Ta leidis, et tüdruk provotseeris teda selliselt käituma,” märkis Kask. Põhja politseiprefektuuri lastekaitsetalituse juhtivinspektori Pille Alaveri sõnul on see tüüpiline laste väärkohtlejate seisukoht. “Lükatakse vastutus lapse peale ning kasutatakse seda oma õigustamiseks,” selgitas Alaver.

Kohus mõistis eelmisel nädalal kasuisa tänu selgele tõestusmaterjalile süüdi ning talle määrati karistuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkune tingimisi vangistus kaheaastase katseajaga. Kuna mees oli varem karistamata, siis talle reaalset vangistust ei määratud. Mees mõisteti süüdi sugulise kire rahuldamisele sundimises, mis oli toime pandud alaealise suhtes.

Prokuröri sõnul on kannatanutel emotsionaalselt väga raske selliste juhtumite puhul kohtusaalis ütlusi anda ning seetõttu oli tüdruk eriti vapper. Ei Alaverile ega Kasele meenu oma kogemustest teist säärast juhtumit, kus kannatanu oleks suutnud oma väärkohtlemise videolindile talletada.

Need juhtumid, mis kohtusse jõuavad, on vaid jäämäe tipp kõigist väärkohtlemistest, mis peredes aset leiavad, sest paljudel juhtudel ei pöördu kannatanu ega ka lapsevanem üldse politseissegi.

Mees mõisteti süüdi karistusseadustiku paragrahvi 143 (alaealise suguühendusele sundimine) alusel. Eelmisest aastast on registreeritud 12 sellist kuritegu, kuid kohtusse on neist jõudnud üksnes viis, kahe juhtumi menetlus käib.

Kask tõi veel välja, et tegu oli heal järjel, n-ö korraliku perega, kus vanemad olid kõrgharidusega ning ka tüdruk ise hea õppeedukusega õpilane.