Kahtlustuse kohaselt korraldas Kristjan (38) khati toimetamist Inglismaalt Eestisse ja siit edasi Soome. Meelist (33) kahtlustatakse khati Soome toimetamise katses, teatas riigiprokuratuur.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnul olid taimed pakitud pappkastidesse ning tegemist on seni suurima Eestis avastatud kogusega. „Kuna khati taimed on kiiresti riknev kaup, pakitakse taime varred banaanipalmide lehtede või naha sisse nii, et nad säilitaksid maksimaalselt niiskust. Neid transporditakse tavaliselt lennukiga, sest see on üks kiirematest transpordiviisidest,“ rääkis Tambre.

Tambre selgitas, et salakaubavedajad teavad, et lennujaamades on risk khati taimedega vahele jääda väga suur ning transporditavad kogused piiratud. „Kahtlustuse kohaselt prooviti seekord ära kasutada transporti osutavat firmat. Transpordiettevõtted pakuvad väga kiireid ühendusi kauba toimetamiseks ühest Euroopa punktist teise ja see meelitab khati salakaubavedajaid neid ettevõtteid ära kasutama.“

Riigiprokurör Taavi Perni sõnul toimetatakse khati taimi Eestisse põhiliselt Suurbritanniast ja siit liiguvad taimed edasi Soome. „Khati taimed sisaldavad amfetamiinile sarnase toimega ainet katinooni, mis tekitab eufooriat, isukaotust ja ärevust,“ selgitas riigiprokurör.

Maksu- ja tolliamet ning prokuratuur soovitavad kõikidel treilervedusid ja transporditeenuseid korraldavatel firmadel pöörata rohkem tähelepanu ka koorma sisule ning narkootiliste ainete koormas sisaldumise kahtluse korral ametnikega ühendust võtta.

Mehi kahtlustatakse karistusseadustiku § 184 lg 1 ja § 392 lg 1 - § 25 lg 3 järgi kvalifitseeritava kuriteo toimepanemises ehk suures koguses narkootilise aine ebaseaduslikus omandamises ja veo organiseerimises ning üle Eesti Vabariigi riigipiiri Soome Vabariiki toimetamise katses.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliamet ning juhib riigiprokuratuur.