Maksu- ja tolliameti töötajad teostasid aprilli algul AS Essenta tollilaos transiitkauba kontrolli ning avastasid selle käigus 208 kaslase nahka, teatas ameti pressiesindaja.

Keskkonnaministeeriumi ekspertiisi kohaselt on tegu bengali kassi nahkadega, mis kuuluvad rahvusvahelise looma- ja taimeliikidega kauplemise konventsiooni CITES kaitse alla. CITES konventsioon on ellu kutsutud reguleerimaks ohustatud liikidega kauplemist ning eesmärgiks on tagada maailma looduse mitmekesisuse säilimine. Maksu- ja tolliameti üheks ülesandeks on ühiskonna kaitsmine, selles sisaldub nii inim- kui ka looduskeskkonna turvalisuse tagamine.

Saadetis saabus Hiinast Tallinnasse ning deklareeritud kaubaks olid erinevad riidekaubad. Tollikontrolli käigus avastati riiete hulgast kokku kahes kaubapallis 208 kokkuõmmeldud bengali kassi nahka. Suuremate nahatükkide saamiseks oli oma elu kaotanud kokku 832 looma.

MTA tollikorralduse osakonna juhataja Urmas järgi sõnul on tegu seni suurima Eestis avastatud CITES konventsiooni rikkumisega. Loodusele tekitatud kahju on hinnanguliselt 41 600 000 krooni, mis on välja arvutatud isendi liigi kuuluvuse ja koguse järgi. "Sellise rikkumise eest on ette nähtud kuni 300 trahviühiku suurune trahv füüsilisele või kuni 50 000 krooni suurune trahv juriidilisele isikule. Lisaks kohaldatakse kaupade konfiskeerimist," lisas Järg.

Hiina bengali kass kuulub CITES konventsiooni II lisasse. Teises lisas (EL Nõukogu määruse 338/97 lisa B) loetletud liikidega kauplemine pole täielikult keelatud, kuid peab alluma rangele kontrollile ning olema varustatud vastavate lubavate dokumentidega. Eesmärgiks on hoida selliste liikidega kauplemine riikliku järelevalve all, et ei toimuks kontrollimatut kaubandust, mis seaks ohtu liigi säilimise. Kontrolli käigus avastatud vale nimetuse all deklareeritud kaupadel sellist luba ei olnud. Kõik nahad on MTA tolliametnike poolt kinni peetud kuni menetluse lõpuni.