Kokku on tänase seisuga analüüsitud 59 vanglateenistuja proove, millest 58 on olnud negatiivsed, teatas vanglate pressiesindaja.

Positiivse koroonatesti tulemuse saanud ametnik täitis viimati tööülesandeid 17. märtsil. Praegu hindab vangla, keda võib selle juhtumi tõttu olla tarvis veel testida. Haigestunud ametnik viibib kodusel ravil.

Samuti on testitud ka kümmet vangi, kellel esinesid gripilaadsed sümptomid, kuid kelle testitulemused olid negatiivsed.

Kõik vanglateenistujad kuuluvad prioriteetsesse rühma, kellelt viiruskahtluse korral võetakse koroonaviiruse proov esmajärjekorras. Samuti testitakse juhuvalimi alusel vanglateenistujaid, kellel viiruskahtlus puudub.

14. märtsist on Eesti vanglates eriolukorraga seoses liikumispiirangud. Vanglates ei toimu kokkusaamisi, kuid piirang ei kehti kinnipeetava kaitsjale, advokaadist esindajale, vaimulikule, oma riigi konsulaartöötajale ning tõestamistoimingu tegemiseks notarile.

AS Eesti Vanglatööstus alustas 19. märtsist ka oma tarbeks näomaskide tootmisega. Näomaskid on varustatud spetsiaalse filterkangaga, mis takistab piisknakkuse levikut. Maske toodetakse 400 tükki päevas.

"Kaitseabinõude kasutamine on vanglates väga oluline, sest suur osa kinnipeetavatest kuulub koroonaviiruse riskirühma. Mitmed narkosõltlased on enne vanglasse sattumist haigestunud immuunsüsteemi tõsiselt nõrgestavatesse nakkushaigustesse. Vanglates on umbes 300 HI-viiruse ja ligikaudu 700 C-hepatiidi kandjat, kelle viirusse nakatumine võib osutuda eluohtlikuks," teatas vanglate pressiesindaja.

Vanglates muutus tänasest töögraafik

Vanglavalvurid läksid tänasest üle 24/5 graafikule, mis tähendab, et nad töötavad viis päeva järjest ning veedavad ka tööpäevale järgneva puhkeaja vanglas.

"Asjatundjad on sellist töökorraldust soovitanud nii vanglatele kui hooldekodudele, et vältida riskirühma kuuluvate inimeste nakatumist viirusesse," teatas vanglate pressiesindaja.

Vangla jagatakse töökorralduslikult kaheks. Viis päeva järjest töötavad ametnikud on vangide eluosakondades. Administratiivhoones, välisvalves ja avavanglas jätkatakse tööd tavapärastel aegadel. Kogu vangla territooriumil võivad oma tööülesannete tõttu liikuda vaid meditsiinitöötajad.

Vanglaametnikud on viiepäevastesse vahetustesse valitud vabatahtlikkuse alusel. Vanglad on juba sõlminud kokkulepped esimese kahe viiepäevase vahetuse liikmetega.

Vanglates on kambrid praegu reeglina lukustatud ning vangide ühistegevusi ei toimu.

Vanglates on umbes tuhat vangi, kes oma tervise või vanuse tõttu kuuluvad COVID-19 riskirühma. Kuna kriitilises seisus vangid tuleks viia tsiviilhaiglate intensiivraviosakondadesse, kuhu võib lähiajal jõuda niigi palju abivajajaid, siis on oluline, et vangide haigestumine seal olukorda veelgi pingelisemaks ei muudaks.