Turu kassapidaja tundis sularaha välisel vaatlusel ära, et tegu on võltsinguga ning küsis valerahaga tasuda püüdnud naiselt tema kontaktandmeid, peale mida keskealine naine teadmata suunas kiiresti lahkus.

Võltsitud sularaha jäi kassapidaja kätte, kes selle sündmuskohale saabunud politseinikele üle andis. Lõuna prefektuuri majanduskuritegude talitus alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust.

Lõuna prefektuuri majanduskuritegude talituse politseileitnant Raivo Tamme paneb kõikidele kaupmeestele südamele, et sularahaga arveldamisel, eriti suurema nimiväärtusega kupüüride vastuvõtmisel, tuleb leida see aeg, et need üle vaadata. Eriti tähelepanelik tuleb kaupmeestel olla aga eelkõige sellistel juhtudel, kus suure raha eest tehakse väga väikene ost, et rohkem vahetusraha tagasi saada.

„Sularahaga arveldamisel tuleb poepidajatel pöörata tähelepanu kõikidele kupüüridele ning neid enne ostutehingu lõpetamist kindlasti kontrollida. Kui kaupmehel ei ole aga sularaha kontrollimiseks mõeldud aparaati võiks tal siis käepärast olla kasvõi mõni eksemplar nendest arvukatest abimaterjalidest, mida enne euro tulekut igal pool laialdaselt levitati ja kus on piltlikult välja toodud eurorahatähtede turvaelemendid,“ lisas Tamme.

Kuidas raha ehtsust kontrollida?
Euro rahatähtedel kasutatakse mitmeid kõrgtehnoloogilisi turvaelemente, mis muudab nende reprodutseerimise keeruliseks. Turvaelementide abil saab rahatähtede ehtsust ka ise kontrollida, selleks on kolm lihtsat võimalust:

* Katsu reljeeftrükki – see eriline trükitehnika annab pangatähtedele ainulaadse tekstuuri. Rahatähe paber on krobeline ja tugev. Sõrmedega katsudes on tunda, et kohati on trükivärv tihedam.

* Vaata pangatähte vastu valgust hoides on näha vesimärk (akna või värava motiiv ja nimiväärtuse kujutis), turvaniit ja katkendlik number. Need kolm turvaelementi on nähtavad ehtsate pangatähtede esi- ja tagaküljel.

* Pangatähte kallutades ilmub selle esiküljel asetseval hologrammil nähtavale muutuv kujutis ja akna või värava kujutis. Tagaküljel on näha kuldne riba (5-, 10- ja 20-eurone) või muutuva värviga nimiväärtus (50-, 100-, 200- ja 500-eurone).

Kui inimene avastab võltsimistunnustega kupüüri, siis peab ta sellest koheselt politseile teatama. Kui valerahast püütakse vabaneda ehk teisisõnu püütakse näiteks sellega kusagil maksta, siis on tegemist juba kuriteoga.