Halduskohus leidis, et ministri otsus on kooskõlas nii kohtulikult karistatud isikute üleandmise Euroopa konventsiooni kui siseriiklike seaduste sätetega, mistõttu puudub alus otsuse õiguspärasuses kahtlemiseks ja otsuse tühistamiseks, vahendasid ERR Uudised.

Kohtulikult karistatud isikute üleandmise Euroopa konventsiooni järgi võib karistatu üle anda ainult siis, kui karistav riik ja elukohariik nõustuvad üleandmisega.

Vaidlustatud otsuse järgi ei ole Eesti kui karistav riik nõustunud Ustimenko (39) kui kohtulikult karistatu üleandmisega tema elukohariiki ehk Venemaale.

Justiitsminister Urmas Reinsalu arvestas ja kaalus otsuse tegemisel olulisi asjaolusid ehk Ustimenko toimepandud kuritegude erakordset raskust, vanglast talle antud iseloomustust, Eesti ja Venemaa ennetähtaegset vabanemist reguleerivate sätete erinevust ja täitemenetluses olevaid nõudeid.

Eelnevat arvestades jättis jutiitsminister Ustimenko taotluse Venemaale esitamata, mistõttu Ustimenko pöördus Tartu halduskohtusse.

Ustimenko ja tema sõbra Dmitri Medvedevi (21) 2002. aasta veebruarist maini Eestis ja Lätis toimunud kuritegudes kaotas elu seitse ning sai vigastada kuus inimest.

Süüdistuse kohaselt tappis Ustimenko Eestis viis ja Lätis ühe inimese ning ühe mõrva pani toime Medvedev, kes ise hukkus hiljem tulevahetuses Läti politseinikega.

Koos Ustimenko ja Medvedeviga osales röövimistes ka Ida-Virumaalt pärit Valentin Oleinikov (22), kelle Ustimenko ja Medvedev hiljem tapsid.

2002. aasta mais põgenes Ustimenko Eestist Poolasse, kuid tabati seal ning anti sama aasta 12. novembril Eestile välja.