“Ma ei näinud ja kes oleks osanud arvatagi, et luuk on lahti, raksatasin sinna vasakpoolse esirattaga prõmdi sisse, rehvi lõi kohe hoobilt puruks… ja olingi ma autoga teepiirdetorudes sees,” räägib Heldur (65), kelle auto läheb ilmselt mahakandmisele, kirjutab SL Õhtuleht.

Heldur tänab õnne, et nii temal kui ka avarii ajal autos istunud klientidel jäid luud-kondid terveks. Taksojuhi toimetas kiirabi Ida-Tallinna keskhaiglasse, kus tohtrid ta kohe üle vaatasid.

Mees ei suuda siiani mõista, kuidas nii sõidetaval teel ja tähtsal magistraalil sai kanalisatsiooniluuk lahti olla.

Teata kohe politseile!

Põhja politseiprefektuuri korrakaitseosakonna komissar Riho Tänak: “Kui sõidukijuht sõidab läbi teel olevast tähistamata august või lahtisest kanalisatsiooniaugust, ja selle tagajärjel saab sõiduk viga, tuleks jääda seisma ning teavitada juhtunust politseid, helistades politsei lühinumbril 110 ning toimida politseist saadud korralduste järgi.

Toimunust tuleb teavitada ka oma kindlustusandjat. Tekkinud kahju hüvitamise küsimuses tuleb pöörduda tee valdaja või kanalisatsiooniaugu omaniku poole. Oluline on, et õnnetus oleks politsei poolt fikseeritud.”

Politseile tuleb teateid õnnetustest, kus sõiduk on teel oleva augu või lahtise kanalisatsiooniaugu tõttu viga saanud, neli-viis tükki nädalas.

Kes kannab vastutust?

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg selgitab, et tulenevalt teeseadusest on tee omanik kohustatud liiklejale hüvitama tee kasutamiskõlbmatusest tekkinud kahju.

Tallinna linnale kuuluvate tänavate osas on tee omaniku esindajaks Tallinna kommunaalamet.

“Kahjude hüvitamiseks tuleb pöörduda tee omaniku poole kahjunõudega, milles märkida sündmuse täpne asukoht, kuupäev ja millised vigastused sõidukile tekkisid,” märgib Sulg, “kuidas on kahjujuhtum fikseeritud (pealtnägijad, teade politseile) ning sõiduki andmed (registreerimisnumber, mark, mudel). Samuti tuleb lisada arve või hinnakalkulatsioon tekkinud kahjude maksumuse kohta.”

Tänavu on Tallinna kommunaalametile esitatud mittekorras kanalisatsioonikaevu tagajärjel tekkinud kahjude hüvitamiseks seitse avaldust.