6. mai hommikul kella 7.13 paiku sai häirekeskus teate, et Kohtla-Järvel Ahtme linnaosas hakkas autoga sõitma võimalik joobes juht. Teatele reageerinud politseinikud märkasid Ahtme maanteel sõiduautot Volvo ning peatasid auto roolis olnud mehe kontrolliks.

„Patrullpolitseinikud tuvastasid, et 32-aastane Volvot juhtinud mees oli raskes alkoholijoobes ning põhjendas oma tegu sellega, et jõi eelneval päeval sõbra juures viina ning õlut, kuid arvas, et oli hommikuks kaineks saanud,“ selgitas Jõhvi politseijaoskonna patrullitalituse juht Lea Bärenson.

Politseinikud kõrvaldasid mehe juhtimiselt ning kriminaalmenetluse raames peeti mees kuriteos kahtlustatavana kinni. Meest on varasemalt analoogsete rikkumiste tõttu kriminaalselt karistatud

„On õnn, et nii raskes joobes mees ei põhjustanud traagiliste tagajärgedega liiklusõnnetust. Ka paarisaja meetri jooksul, mida mees jõudis enne kinnipidamist läbida, võib juhtuda midagi ootamatut, mis võib kaasa tuua rasked tagajärjed nii talle endale kui ka teistele liiklejatele. Liikluses ei saa midagi juhuse hooleks jätta ja seetõttu on väga oluline, et iga inimene panustaks meie kõigi liiklusohutusse,“ ütles Bärenson.

Jõhvi politseijaoskonna patrullitalituse juht tänab kõiki inimesi, kes politseid üha rohkem teavitavad ohtlikest ja kahtlase sõidustiiliga juhtidest. „On väga tänuväärne, et inimesed üha rohkem teavitavad kahtlase sõidustiiliga sõidukijuhtidest politseid ning tänu nendele inimestele on liiklusest kõrvaldatud ka mitmeid ohtlikke joobes juhte. Liiklusturvalisust mõjutavad lisaks joobele ka teised tegurid, sh tegelemine kõrvaliste asjadega, teeoludele mitte vastav sõidukiirus, seega sellistest juhtidest politseile teada andes loome üheskoos teedel turvalisust,“ lisas Bärenson.

Viru ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Sergei Listovi sõnul kahtlustatakse meest kahes joobes juhtimise episoodis. „Arvestades sellega, et teda on juba varem analoogse teo eest kohtulikult karistatud ja ta ei teinud ikkagi õigeid järeldusi, siis tema puhul ei jää muud üle kui ühiskonnast isoleerimine, kuna ta on ühiskonnale ohtlik,“ selgitas Listov.

Prokurör tuletab meelde, et alates 2017. aasta 1. novembrist on karmistunud karistus joobes juhtimise eest. Korduva joobes juhtimise puhul võib inimest oodata kuni nelja-aastane vangistus, seejuures määratakse ilmtingimata korduva joobes juhtimise puhul šokivangistus, mis on reeglina vähemalt üks kuu. „Kui keegi arvab, et joobes juhtimine on süütu tegu, siis minu jaoks on joobes juht potentsiaalne tapja, kelle koht on vanglas,“ lisas Listov.

Sel aastal on Ida prefektuuris juhtimiselt kõrvaldatud 346 joobes juhti, mis on olnud 77 juhti rohkem kui eelmisel aastal sama perioodi jooksul. Sel aastal on neist kriminaalses joobes olnud 168 juhti ning eelmisel aastal samal perioodil 137.