Viru ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Anneli Pärdi sõnul on hetkel kinnipeetud Leedu kodanikke alust seostada kolme kelmuseepisoodiga. Kaks neist pandi toime 12. augustil ja üks päev hiljem. Kokku õnnestus noormeestel inimestelt välja petta raha summas 38 000 krooni, kinnipidamisel avastati nende juurest ja võeti ära 35 000 krooni.

Kõigi kolme juhtumi puhul käitusid kahtlustatavad ühte moodi — alguses helistati ohvrile ja teatati, et tema lähedane sugulane on põhjustanud autoõnnetuse ning vanglast saab teda päästa vaid vigastatu sugulastele suure rahasumma maksmine. Seejärel võttis teisel pool telefonitoru šokiseisundis ohvri väidetav poeg, lapselaps vm, kes hajutab kõik kahtlused ja veenab ohvrit nõutavat raha maksma. Mõne aja pärast helistab uksekella Narvas juhuslikult viibiv “sugulane” ning viib raha ära.

Täna taotles Viru ringkonnaprokuratuur Viru maakohtult luba mõlema isiku vahistamiseks kohtueelse uurimise ajaks: „Taotlesin isikute vahi alla võtmist, kuna oli alust arvata, et vabaduses viibides võivad nad jätkata uute samalaadsete kuritegude toimepanemist ja hoiduvad kohtueelsest menetlusest,“ ütles prokuröri abi Anneli Pärt. Kohus rahuldas prokuröri taotluse.

Toimepandud pettuste uurimiseks on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku § alusel, mis käsitleb kelmust, maksimumkaristusena on seaduses ette nähtud teo toimepanemise eest süüdimõistmisel kohtus viie aasta pikkune vangistus.

“Sarnase skeemi järgi on alates selle aasta maist Narvas toime pandud kümneid kelmuseid. Vahistatud on varem üks isik, kelle suhtes alustatud kriminaalmenetlus on üle antud praeguseks Põhja ringkonnaprokuratuurile. Seda, kas üleeile kinni peetud isikud võivad olla seotud ka teiste varem Narvas toimepandud kelmustega, seda näitab uurimine,” lisas prokuröri abi.

„Hoolimata sellest, et kinni on peetud kaks isikut, tuleb inimestel siiski ka edaspidi olla väga tähelepanelik. Senine sündmuste käik on näidanud, et selliste kelmuste toimepanemises kahtlustatavate kinnipidamisele vaatamata on raha väljapetmine siiski jätkunud“, lisas Anneli Pärt. Prokuratuur ja politsei paluvad kõikidel, kellele helistatakse või on helistatud ja küsitud liiklusõnnetusse sattunud inimese nimel raha, teatada sellest kindlasti politsei lühinumbrile 110. Samuti tuleb hoiatada oma eakaid sugulasi tegutsevate kelmide eest. Kindlasti tuleks keelduda igasugusest raha maksmisest. Eriti tähelepanelik tuleb olla vene keelt kõneleval elanikkonnal.