Subutexi tabamiste arvu vähenemine alates 2008. aastast tekitas Soomes lootuse, et Eestist lähtuv kaubatee on vaikseks jäämas. Eelmisel aastal osutusid lootused siiski alusetuteks, sest politsei ja tolli konfiskeeritud Subutexi kogus kahekordistus võrreldes aasta varasemaga. Politseijuht Robin Lardot ütles, et aine on levinud üle Soome, teatab YLE Uutiset.

„Põhjuseks on kerge kättesaadavus ja see, et Subutexi tarvitamine on levinud Helsingi piirkonnast üle kogu riigi,“ ütles Lardot.

Kõige kaugemalt pärit narkootikumid tulevad Soome Aafrikast ja Ameerikast. Salakaubaveo marsruudid vahelduvad palju selle järgi, kus aine on toodetud.

Subutexi tuleb Kesk-Euroopast ja Balti riikidest, mis on vähendanud heroiini sissevedu Venemaalt. Kanep on pärit Aafrikast või kasvatavad seda soomlased ise. Näritav uimasti khat on samuti Aafrika toode.

Soome jõudvad narkootikumid vahetavad omanikku maastikus olevate pidikute kaudu. Kaubeldakse kaartide ja koordinaatidega.

Soome tervise ja heaolu amet hindas eelmisel aastal narkootikumidealast olukorda kirjeldanud raportis, et Venemaa läänelikumaks muutuv uimastiturg võib hakata tulevikus Soome olukorda üha tugevamalt mõjutama.

Subutexikullerid toovad ainet Euroopa suurlinnadest, eelkõige Pariisist ja Amsterdamist. Soome jõuab Subutex Rootsi või tavalisemalt Balti riikide kaudu. Uusi uimastavaid aineid tellivad tarvitajad internetist.

„Disainnarkootikumid on kuum toode. Kanepit on olnud palju, aga konfiskeeritud ained on olnud viimastel aastatel transiitkaup. Siis on meil väga suur hulk khatti,“ ütles Soome tolli kuritegevusevastase võitluse juht Esko Hirvonen.

Disainnarkootikumid on võimude teatel väga märkimisväärne narkotrend. Laboratooriumid avastasid uusi uimastavaid segusid ainuüksi eelmisel aastal üle 40.

Soomes rasketes narkokuritegudes kahtlustatute kodakondsused 2011. aastal:

Soome 712
Eesti 76
Venemaa 31
Kodakondsuseta 21
Holland 13
Rootsi 9
Maroko 9
Saksamaa 7
Nigeeria 6
Leedu 6
Tai 6
Iraak 5
Gambia 5
Prantsusmaa 4
Iraan 3
Portugal 3
Poola 2
Suurbritannia 2
Jugoslaavia 2
Sri Lanka 2
Ghana 1
Afganistan 1