Briti ajaleht Daily Mail avalikustas eelmisel nädalal 20 Suurbritannia suurima tagaotsitava maksupetturi näo ja nime. Suurimate petturite seas on ka üks eestlane – Dimitri Gaškov. Ajalehe andmetel smugeldas mees saareriiki lauaarvutite korpustes umbes kolm miljonit salasigaretti.

Suurbritannia maksu- ja tolliamet (HMRC) usub, et Gaškov viibib nüüd Eestis. Riigi andmetel tegutses 27-aastane Dimitri Gaškov kuritegelikus rühmituses ning tema salasigaretid tekitasid Suurbritannia maksumaksjale kahju umbes 197 000 naela ehk enam kui veerand miljonit eurot.

Gaškov lahkus riigist enne kohtuistungit, mis pidi toimuma Ipswich Crowni kohtus. Eesti politsei on sellest juhtumist teadlik ning Eesti ja Ühendkuningriigi politsei on selle juhtumi raames omavahel koostööd teinud, ütles Delfile politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kaarel Kuusk.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Kaia-Liisa Kallas rääkis Delfile, et Gaškov on ka maksu- ja tolliametile tuttav seoses Ühendkuningriigi ja Eesti ühise uurimisega suitsuäris. Samuti on amet kursis, et mees on tagaotsitav.

Miljonid maksumärkideta sigaretid

"Gaškovi kaasosalised toimetasid talle Ühendkuningriiki Eesti maksumärkidega märgistamata sigarette alates 2007. aasta juulist kuni 2009. aasta septembrini 238 korral, kokku üle 3,5 miljoni sigareti," selgitas Kallas.

Eesti kaasosaliste suhtes on kriminaalmenetlus lõppenud. Varem kaheksal korral väärteo korras karistatud Gaškovi kaaslane Ilja Prolivin mõisteti süüdi möödunud aasta 2. märtsil Harju maakohtus. Prolivin tegutses Eestis koos Andrei Fjodoroviga, kelle kodus sigarette pakiti.

Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Ivi Papstel ütles Delfile, et Gaškovi ja Prolivini kaasosaline Fjodorov pole veel kohtu all olnud ja seda seetõttu, et nagu Gaškovgi on Fjodorov tagaotsitav. Seetõttu läks ka kaasus mitmesse ossa ning Prolivini kohtuasi oli Fjodorovi omast eraldi.

Kohtuotsuse järgi on Ilja Prolivin koos Andrei Fjodoroviga sigarette Suurbritanniasse, Saksamaale ja Hollandisse saatnud alates 2007. aasta juulist. Seda OÜ Mugav Olme ja Clean Energy OÜ nimel läbi kullerfirmade DHL Estonia AS ja DPD Eesti AS. Kokku 238 korral.

Ajavahemikul 31. august 2007 kuni 2. september 2009 on läbi DPD Eesti ASi Suurbritanniasse toimetatud 2 380 000 sigaretti. Lisaks toimetati neid ka Saksamaale ja Hollandisse. Fjodorov ja Prolivin peitsid sigarette tühjadesse arvutikorpustesse aga ka lainepappkastidesse või plastikvannidesse lõigatud peidikutesse. Prolivini vanematekodust leiti 14 tühja arvutikorpust.

Neli miljonit krooni kuritegelikku tulu

Prolivini karistati ka Aleksandr Kulešovi kasvatatud kanepi käitlemise eest ning talle mõisteti karistuseks kolm aastat vangistust, millest tuli kohe ära kanda kolm kuud. Seejärel algas kolmeaastane katseaeg.

Prolivini kontodele tehtud ülekanded ja sularaha sissemaksed näitavad, et mees teenis 2008. aasta juunist kuni 2009. aasta novembrini mitteametlikku tulu ligi neli miljonit krooni. Kuritegelik tulu oli mehel kulutatud ja nii mõisteti talt välja MTA deposiitarvel olnud 350 000 krooni ja sõiduauto BMW 320D.

Euroopa Komisjoni määratud tollimakse sigarettidele Eestis on 1603 krooni 1000 sigarettide kohta. Nii on enam kui nelja miljoni sigareti eest tasumata ligi seitse miljonit krooni tollimaksu.