Ameerikalike filmide stiilis gängsterliku süüdistuse saaga sai politsei jaoks alguse ühel ilusal 2010. aasta augustikuu päeval, kui nende poole pöördus kodanik Tullio Liblik avaldusega selle kohta, et keegi plaanib tema mõrvamist. Nimelt oli ärimehe juurde mõned päevad varem saabunud üks talle tundmatu mees, kes palus Liblikul ettevaatlik olla, sest tema palgamõrv on tellimisel. Neli päeva hiljem läks Liblik politseisse selle kohta avaldust sisse andma.

Võtnud Liblikult ütlused, väljastas kohus prokuratuuri palvel ka koheselt Tullio Libliku äripartneri Andrus Suklese jälgimiseks jälitusload, mida edaspidi kasutati kahe politseiagendi ning Suklese kohtumiste lindistamiseks.

Plaan paika kohtumistel

Esimene kohtumine Suklese ja Lembit Varese nimelise politseiagendi vahel toimus juba 2010. aasta 19. augusti keskpäeval kella 11 ajal Tallinnas Sikupilli keskuse kohvikus. Varesega esimest korda kohtunud Sukles arvas, et mehe näol on tegemist vahendajaga, kelle kaudu on tal võimalik väidetav palgamõrv tellida.

Kohtus ette mängitud politsei jälitustegevuse tulemusena saadud lintidelt selgus, et kohtumisel istuti maha ning Sukles hakkas ettevaatlikult Varese käest uurima, et kas mees "oleks asjast huvitatud". Vares väitis Suklesele, et tõepoolest huvi on olemas, kui vaid rahas kokkuleppele saadakse.

Teine, ja nagu hiljem selgus ka viimane, kohtumine toimus meeste vahel neli päeva hiljem, 23. augusti õhtupoolikul samuti Sikupilli kaubanduskeskuses. Ameerika-Kuuba päritolu lembelauliku Jon Secada laulu "Just another day without you" (Järjekordne päev ilma sinuta - R.V.) saatel kaubanduskeskuse kohvikus alanud kohtumise käigus muutus meeste jutt juba konkreetsemaks. Vares lubas otsida usaldusväärsed mehed asjade korda ajamiseks, kuid selle tarvis küsis politseiagent infot, mida mõrvar saaks oma töö tegemiseks kasutada.

Mehed leppisid kokku kohtumise paari päeva pärast, kus Sukles pidi juba silmast-silma astuma töö tegeliku ärategijaga. Siis pidi ka Sukles edasi andma "konkreetsed kohad" ja "konkreetsed inimesed".

25. augusti õhtul kohtuski Sukles Sikupilli keskuse autoparklas leedulase Aleksejs Siljavinsiga, kellega peamiselt vene keeles suhelnud Sukles arutas mehe valmisolekut ülesandeks ning võimalikku infot, mida mehel ülesande täitmiseks vaja läheb. Mida Sukles aga ei teadnud, oli see, et ka leedukas oli tegelikult politseiagent...

Kohtumiselt kongi

Jõudnud kohtumisel põhilises kokkuleppele, kinnitasid Sukles ja Siljavins, et kohtuvad järgmisel päeval veel viimast korda. 26. augusti õhtupoolikul sõitiski Sukles Sikupilli keskuse ette, et sealt leedukas peale võtta. Koos sõideti väikesele ringile äriasjade arutamiseks.

Prokurör Steven-Hristo Evestuse esitatud süüdistuse kohaselt andiski justnimelt sellel kohtumisel Sukles üle äripartneri Tullio Libliku fotod, andmed tema liikumise ja harjumuste kohta ning ka ettemaksuna lubatud 1000 eurot. Näiteks rääkis Sukles leedukale, et Liblik käib vahetevahel einestamas Tallinnas kohvikus Mosaiik ning kirjeldas, kus asub Liblikule kuuluv Tuvi tänava korter. Lisaks mainis Sukles leedukale täpselt Audi ja Citröeni automarke koos nende registreerimisnumbritega, mis kuulusid Liblikule ja tema elukaaslasele.

Kohtumisel pakkus leedukas muuhulgas Suklesele ka alibi võimalust, kuid ärimehe sõnul ta seda ei vajavat, kuna tal "on alati alibi olemas".  Samuti päris leedukast mõrtsukat mängiv politseiagent Sukleselt ka mõrva põhjuste üle, mille peale mees väitis, et Liblik segavat tal raha tegemast.

Olles leedukale info Libliku kohta üle andnud ning 1000 eurot ettemaksu tasunud, sõidutas Sukles värskelt värvatud töötaja tagasi Sikupilli kaubanduskeskuse ette, kus leedukas väljus autost. Peale autoukse sulgumist jõudis Sukles edasi sõita vaid paarsada meetrit, enne kui ta politseiametnike poolt kinni peeti.

Prokurör nõudis šokivangistust

Mullu oktoobri alguses saatis Harju maakohus Suklese kriminaalasja riigiprokuratuuri tagasi põhjendusega, et süüasjas kogutud materjalde alusel pole võimalik meest süüdi ega ka õigeks mõista ning kuu hiljem saatis riigiprokuratuur kriminaalasja uuesti kohtusse. Kuna kohtuasja arutatakse nüüd lühimenetluse asemel üldmenetluses, siis võib Suklest oodata karistusseadustiku järgi 6-15 aastat vangistust.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestuse hinnangul oli Suklese süü tapmisele kihutamises tõendatud ning kohus oleks prokuröri hinnangul pidanud siis talle mõistma lühimenetluse korras kolmeaastase vangistuse. Selleks oleks tulnud Suklesel prokuröri esmase taotluse kohaselt reaalselt vanglas ära kanda kolm kuud, ülejäänud aeg aga kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Ärimehe Suklese kohtuasjas mängiti täna ette jälitustegevuse käigus saadud lindid mehe kohtumisest politseiagentidega. Kohtuasi läks täna edasi kinnisena, kuna kohus asus üle kuulama politseiagente, kes esitasid ennast Suklesele palgamõrva vahendaja ja täideviijana.

Ärimees Andrus Sukles ei ole kohtus oma süüd palgamõrva tellimise eest süüks võtnud ning on ka väitnud, et ei saanud täpselt aru, mis politseiagendi poolt mängitud leedukas Aleksejs Siljavins talle rääkis.