Soome toll on sel aastal alustanud juba 12 uue keskkonnakuriteo uurimist, mis on seotud akude Soomest väljaviimisega. Soomest on üle mere Balti riikidesse viidud 35 000 kilogrammi akusid, vahendab YLE Uutiset.

„Avarii puhul on väga ohtlik vedada akusid ilma sidumata. Kui koorem nihkub või ümber läheb, võivad akud puruneda. Nendest võib välja voolata akuhapet ja vesinikku. Klemmid võivad metalli tabades tekitada lühise, sädemed ja tulekahju,” ütles lõuna tollipiirkonna kuritegevuse vastu võitlemise osakonna üleminspektor Teemu Koskela.

Akud on kokku kogutud seaduslikest ohtlike jäätmete kogumispunktidest, autoremonditöökodadest ja hoolduskeskustest. Akude Soomest väljaviimises kahtlustatakse mitmeid isikuid, kes on pärit Balti riikidest. Kuritegudes võidakse süüdistada ka akusid loovutanud soomlasi.

Uurimise andmetel lähevad paremad akud Balti riikides taaskasutusse. Teistest akudest eemaldatakse plii, mille hind maailmaturul on kõrge.

Toll, keskkonnakaitsevõimud ja laevafirmad kavandavad lähiajal Soome ja Eesti vahelistel laevadel suuroperatsiooni korraldamist.