Subutexi müüdi peamiselt Helsingi piirkonna ja Pirkanmaa tänavakaubanduses. Soome keskkriminaalpolitsei teatas, et konfiskeeris uurimise käigus umbes 8600 tabletti. Politsei hinnangul jõudis Soome narkoturule kokku 11 500 Subutexi tabletti, vahendab YLE Uutiset. Keskkriminaalpolitsei juurdluse juhi sõnul on juhtum selles mõttes erandlik, et kuritegeliku organisatsiooni kogu tegevus oli välismaalaste kontrolli all.

Kahtlusalused on Eesti ja Venemaa kodanikud või kodakondsuseta isikud.

2011. aasta 6. aprillil peeti Läti-Eesti piiri läheduses kriminaalpolitseiosakonna töötajate poolt kinni 1974. aastal sündinud Sergei ja 1978. aastal sündinud Aleksandr, keda kahtlustatakse isikute grupis narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. Tolliametnikud ja politseinikud leidsid läbiotsimise käigus meeste autost ligikaudu 6000 psühhotroopse aine Subutexi tabletti. Samuti on Eesti loovutanud Euroopa vahistamismääruse alusel Soomele veel neli isikut, keda kahtlustatakse samas kuriteos.

Jõuk sai oma tegevusest suuri kasumeid, sest Subutex on Prantsusmaal odav. Buprenorfiini sisaldavat Subutexi kasutatakse opiaatide sõltuvuse asendus- ja võõrutusravis, aga sellel on suur turg ka tänavakaubanduses. Juurdluse juhi sõnul räägib paljastatud juhtum Subutexi tarvitamise ulatusest Soomes.

Soome keskkriminaalpolitsei ja Eesti keskkriminaalpolitsei uurisid juhtumit ühises uurimisgrupis ligi aasta. Esimene läbimurre toimus aprillis, kui politsei konfiskeeris suure partii tablette. Jõugu tegevus lõppes aga alles siis, kui kõik selle liikmed vahistati.

Kriminaalpolitseiosakonna menetlusbüroo talituse juht Ago Leis ütles, et operatsiooni läbiviimiseks tehti pikaajalist koostööd Eesti kriminaalpolitseiosakonna ja Soome keskkriminaalpolitsei vahel. „Selle eduka koostöö tulemusena andsime tõsise hoobi rahvusvahelisele organiseeritud kuritegelikule grupile, mis tegutses nii Eestis, Soomes kui ka Prantsusmaal,“ lisas Leis.

Kohtuprotsess organisatsiooni liikmete üle algab Helsingis järgmisel nädalal.