Yle kirjutab lehele Karjalainen toetudes, et Joensuus Tuupovaaras asuva jahiseltsi esindaja Sulo Suhonen sai 30. juulil kõne, kus paluti majutada üks marjakorjajate rühm. Peagi toodi mainitud seltskond sinna ning nad paigutati jahimajakesse.

Hiljem pakuti marjakorjajatele hädaabikorras süüa, ent oli selgusetu, mis neist edasi saab. Näiteks 6. augustil aitas neid kohaliku poe omanik.

Suhonen helistas 7. augustil politseisse ja küsis, mis teha. Kui jahimaja juurde mindi, selgus, et marjakorjajaid enam pole.

Mis neist sai, pole teada. Yle võttis ühendust firmadega, mis suviti marjakorjajaid palkavad, ent sealt ei saadud midagi teada. Keegi pole sellest seltskonnast kuulnud.

Politsei juhtunut ei uuri, kuna ei näe kuriteo motiive. Arvatakse, et ilmselt läksid marjakorjajad lihtsalt omal käel minema, väidetavalt nähti jahimajakese ees ka ühel hetkel sõidukeid.

Karjalainen kirjutab, et väidetavalt lubas üks venelasest vahendaja inimestele marjakorjajana tööd, ent kokkuvõttes tal seda ikkagi pakkuda polnud.