Novembri lõpus Soomes Vantaa linnas toimunud eestlaste omavaheline arveteklaarimine sai lahenduse kohtus. Vanglakaristus määrati kahele eestlasele, vahendab Iltalehti.

Aare Saar (33) mõisteti süüdi kuriteo sooritamises tulirelvaga ning jõhkras kehalises väärkohtlemises, mis tekitas kannatanule eluaegse vigastuse. Saarele määrati viie aasta ja kahe kuu pikkune vanglakaristus.

Timo Sarapik (31) mõisteti süüdi jõhkras kehalises väärkohtlemises. Talle määrati kahe aasta ja kahe kuu pikkune vanglakaristus.

30. novembril kella 17.30 ajal toimus Soomes Vantaas Myyrmäe rongijaamas kolme eestlase omavaheline arveteklaarimine, mis päädis kakluse ja tulistamisega. Mehed olid omavahel varasemast ajast tuttavad ning esialgsetel andmetel olid mehed tüli ajal alkoholijoobes. Konflikti tagajärjel viidi haiglasse kaks meest, 31-aastane Timo ja 25-aastane Tanel. Viimast oli mitu korda jalga tulistatud. Juhtunu tagajärjel amputeeriti Tanelil jalg altpoolt põlve.

Esialgsetel andmetel tunnistas üks Taneli ründajatest juba detsembris, et osales konfliktis. Teine mees, keda kahtlustati Myyrmäe tulistamises, oli jooksus kuni 11. detsembrini, ta peeti kinni Lahtis.

Uurimise käiku kiirendas oluliselt see, et kogu intsident jäi rongijaama lähedal olevale turvakaamera lindile.

Kas mehed hakkavad Eestis karistust kandma?

"Välisriigis süüdi tunnistatud ja vangistusega karistatud Eesti kodanikul on võimalik taotleda enda ületoomist karistuse kandmise jätkamiseks Eestisse. Ületoomist võib taotleda isik ise või karistav riik ja see on võimalik, kui sellega on nõus mõlemad nii karistav riik kui vastuvõttev riik. Taotluse võib isik adresseerida kas karistava riigi justiitsministeeriumile või Eesti justiitsministeeriumile. Karistuse kandmiseks ületoomiseks peab inimese kohtuotsus olema jõustunud ja taotluse esitamise ajaks peab tal olema vangistuse lõpuni veel vähemalt kuus kuud," selgitas justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Kui palju on Eesti kodanikke välisriikidest siia karistust kandma toodud?

2011 toodi karistuse kandmise jätkamiseks Rootsist, Soomest, Venemaalt, Norrast üle kokku 10 Eesti kodanikku;

2012 toodi Hispaaniast ja Leedust 3 Eesti kodanikku;

2013 toodi Soomest, Hispaaniast, Rootsist, Norrast, Saksamaalt, Taanist kokku 16 kodanikku;

2014 toodi Jaapanist, Hispaaniast ja Soomest 4 kodanikku;

2015 toodi Eestisse üks kodanik Rootsist.