„Tuli vihje, et ta on laeval, ja selle tõttu käivitas Helsingi politsei operatsiooni, mis ei viinud tulemusteni,“ ütles uurimist juhtiv kriminaalkomissar Kaj Björkqvist.

Helsingi Läänesadamas kontrolliti esmaspäeval Tallinki parvlaevalt Megastar saabuvaid sõidukeid ja jalakäijaid. Kohal oli viis politseipatrulli ja kaks piirivalveüksust.

Osa politseinikest oli raskevarustuses ja toeks oli ka koerapatrull.

Pönkä kanti äsja ka Europoli Euroopa tagaotsitumate kurjategijate nimekirja.

Pönkät otsitakse taga juba mitmel põhjusel.

Kõige värskemad kahtlustused puudutavad andmevargust, mille jälile politsei jõudis Pönkä valduses olnud arvutit uurides. Sealt leiti ühe ettevõtte klientide andmeid. Kahtlustatakse, et Pönkä šantažeeris üht ettevõtte esindajat e-posti teel.

Politsei kahtlustab Pönkät ka jaanuaris aset leidnud raskes maksuvahendipettuses, mille eest ta 5. mail tagaselja vahi alla võeti.

Lisaks sellele peaks Pönkä üldsegi vangis istuma, sest talle on mõistetud kolme aasta ja kaheksa kuu pikkune vanglakaristus. Ta pidi ilmuma Riihimäki vanglasse aprilli lõpus.

Karistus on määratud muu hulgas raskete pettuste ja tulirelvakuriteo eest.

Kriminaalkomissar Björkqvisti sõnul võib Pönkä olla ohtlik ja relvastatud.

„Teda otsitakse nii Soomes kui ka välismaal kõigil võimalikel viisidel, mis kasutusel on. Oleme aktiveerinud oma koostööpartnerid mitmel pool ja teeme kõik selleks, et Pönkä leitaks,“ kinnitas Björkqvist.

Delfi küsimustele, kas tagaotsitav kurjategija võis kuidagi Eestiga seotud olla ja kas kahe riigi politseid selle osas omavahel koostööd teevad, vastas PPA pressiesindaja Olja Kivistik, et tegemist on Soome politsei läbiviidud operatsiooniga ja detailidest saavad rääkida nemad.