„Informatsioon on läinud sinna keskkriminaalpolitsei kaudu,“ kinnitas komissar Jussi Pilviö Pirkanmaa politseist Iltalehtile. Ta lisas, et need kohad, kus ta oletatavasti võis viibida, on juba läbi kontrollitud.

Laupäeval vanglapuhkuselt naasmata jäänud Pönkät otsiti nädalavahetusel intensiivselt Helsingi ümbrusest.

Pilviö selgitas Delfile, et Pönkä vabastati seaduste järgi kehtestatud korra alusel. "Soome seaduste kohaselt on vang lubatud puhkusele, kui ta on kandnud kaks kolmandikku oma vanglakaristusest," ütles ta."Võimalik, et ta on juba Soomest lahkunud, ei ole välistatud, et ta on praegu Eestis," ütles Pilviö.

Otsingute laiendamine Eestisse tuleneb sellest, et Pönkäl oli siin varem ärisid. 2005. aastal mõrvas ta Tallinnas oma äripartneri ja lõikas ta tükkideks.

„Ma ei imestaks üldse, kui ta oleks siia tulnud,“ ütles saatkonna nõunik Janne Pentti Soome suursaatkonnast Tallinnas.

Politseiasjade eksperdina tegutsev Pentti ütles, et informatsioon Pönkä kohta saabus Interpoli kaudu juba laupäeval. Tegemist oli siiski Soome sisese tagaotsimiskuulutusega, mille alusel ei oleks Pönkät saadud Eestis kinni võtta ega arreteerida.

Üleeuroopalisi vahistamisordereid välja andev Soome ametkond ei tööta nädalavahetustel, mistõttu on anti see order välja alles esmaspäeval.

Vanglapuhkuselt naasmata jätmine ei ole kuritegu, mistõttu on Pönkä kohta välja antud vaid naasmata jätmise teada, mis raskendab otsinguid märkimisväärselt. Politseil ei ole volitusi sunnimeetmeteks, näiteks tema telefoni pealtkuulamiseks.

Iltalehti andmetel oli Pönkä nadalavahetusel kontaktis Kylmäkoski vanglaga, kuhu ta tagasi ei läinud. Vangla direktor Harri Rämö ei kinnita seda ega lükka ka ümber.

Rämö tunnistas siiski, et tal on tekkinud selge arusaam põhjustest, miks Pönkä puhkuselt tagasi ei tulnud. Ta oletab, et vang naaseb omal algatusel mõne päeva jooksul.

Keskkriminaalpolitsei pressiesindaja Kaarel Kuusk ütles, et nädalavahetusel said nad Soome kolleegidelt info, et Markus Pönkä ei ole puhkuselt naasnud. Hetkel kontrollib keskkriminaalpolitsei versiooni, mille kohaselt võis Pönkä Eestisse tulla.