Detsembris viisid maksu- ja tolliameti tollikontrolli üksused Eesti piiridel läbi 1571 kontrolli, millest 399 saab lugeda tulemuslikuks.

Maanteedel oli kokku 595 kontrolli, mille ajal avastati 21 rikkumist.
Detsembris kontrolliti 62 kütusekäitlejat (sealhulgas tanklaid). Dokumentidega seotud rikkumisi ja mittevastavat kütust avastati 12 juhul.

Erinevaid tubaka- ja alkoholikäitlejaid kontrolliti kokku 54 korral, rikkumisi leiti 12 juhul. Kuu jooksul peeti kinni 402 566 sigaretti ja 35 344 liitrit kütust.

Keeldude ja piirangutega seotud juhtumeid oli 236. Intellektuaalset omandit rikkuvat kaupa avastati detsembris kokku 3290 ühikut. Narkootilisi aineid peeti kinni 13399,3 grammi.

Juhtumeid:

1. detsembri ennelõunal sisenes Eestisse üle Luhamaa piiri- ja tollipunkti Vene Föderatsioonist sõiduauto VW Passat, mille lätlasest juht oli autosse paigutanud 2020 Vene maksumärkidega sigaretti. Kavalpea peitis suitsupakid sõiduki tagaistme seljatoealuse põhjapleki alla. Saadetise kättesaamisega oli tükk tegu, selleks tuli masina kütusepaagi vitsad eemaldada ja paak tervenisti allapoole lasta.

Järgmise päeva hilisõhtul proovis meeskodanik Narvas oma Opeliga üle piiri toimetada 9180 sigaretti. Peitnud oli ta suitsud pagasiruumi küljepolstrite taha, salongi vasakpoolse esiistme ees asuva vaipkatte alla ja mootoriruumi õhufiltri sisse.

Sama päeva hilisõhtusse jääb ka katse tuua Luhamaa kaudu Venemaalt üle piiri küll vaid tagasihoidlik kogus – 600 sigaretti, kuid seda huvitavam on taas toiduainete ja suitsude kokkusegamise katse. Valgast pärit naisterahvas proovis, kuidas suitsupakid suurtesse majoneesipurkidesse ära mahuvad. BMW salongis olnud kilekotist kogu Venemaa maksumärke kandev saadetis leitigi.

Hea peremees roogib oma õue ikka puhtaks. Eks nõnda talitavad ka naabrid lähiriikides. Ja leidub neid “tublisid” mehi, kes aitavad jäätmed võõralt õuelt ära toimetada. 4. detsembri hilja õhtul saabus reisilaevalt Viking Express Tallinna Vanasadamasse sõiduauto Chrysler, mille laadungiks 85 kasutatud autoakut. Küll aga puudus sõidukit juhtinud mehel ohtlike jäätmete käitlemise luba ja toll pidas akud kinni.

Teine üritaja jäi kasutatud akude üle piiri toomisega vahele samuti Tallinna Vanasadamas. See juhtus 10. detsembril, mil laevaga Viking Express saabunud Läti numbrimärgiga kaubikust leiti 118 kasutatud autoakut. Ja muidugi ei olnud sellelgi üritajal ette näidata ohtlike jäätmete käitlemise luba.

Suure veoautoga saab ikka rohkem sigarette korraga tuua, nii arvasid kaks lätlasest veokijuhti, kes proovisid õnne Koidula piiripunktis. Üks neist otsustas 3. detsembri õhtupoolikul veokiga Renault ja selle järelhaagisega tuua Eestisse 17 200 Vene maksumärkidega sigaretti. Suitsud peitis mees haagise kolme risttala õõnsustesse. Samas kohas proovis järgmisel päeval õnne veel teinegi Renault veokijuht. Tema auto haagise raami keskmise pikitala seest leidsid tollitöötajad kokku 31 200 Vene maksumärgiga sigaretti.

Kellel autoga suuremat vedu ei õnnestu korraldada, see proovib otse veevoogude abiga rikkaks saada. Nii juhtus ka Narvas, kus 5. detsembri varasel hommikutunnil avastasid piiri valvavad ametnikud selja- ja spordikotti pakitud 13 000 sigaretti. Kotid tõmmati nagu muiste nööriga üle Narva jõe just Narva kindluse piirkonnas. Seal “juhuslikult” viibinud kaks kodanikku, kes eeldatavalt saadetist ootasid, peeti aga kohapeal kinni.

Sillamäe linna ühes baaris proovis selle pidaja salaalkoholi müügiga kiirendada rikkaks saamist. Vene maksumärke kandvates pudelites oli kokku üle 10 liitri absoluutset alkoholi. 2-liitrises limonaadipudelis ja kalja silti kandvates plastpudelites aga avastati hägusat vedelikku, millel veidi alkoholi lõhnagi küljes. Eriti kavalaks peidukohaks pidas omanik viinapudelite suskamist nõudepesumasinasse – kokku leiti neid sealt 33. Baari köögi põrandal oli aga kilekott, kus segi nii Eesti kui ka Vene maksumärkidega tühjad pudelid, mida ilmselt plaaniti peagi täitma hakata, sest lehter selle tegevuse hõlbustamiseks oli kõrvalolevas kraanikausis. Tollitöötajad käisid baari üle vaatamas 8. detsembril.
FOTO: Maksu- ja tolliamet

9. detsembri päeval tegid Valga linna turule ühisreidi tolli- ja politseitöötajad. Ühe mehe müügikohast said nad kätte paar pudelit ilma maksumärgita Viru Valget ja kõrval olevast kotist nii nagu ka sama mehe sõiduautost Toyota Vene maksumärkidega sigarette. Elukohas näitas mees juba vabatahtlikult ette veel suure koguse Venemaalt pärit suitsupakke, nii et kokku konfiskeeriti 6740 sigaretti.

14. detsembri päeval otsustas Tallinnast pärit mees oma Nissan Pathfinderiga Luhamaa piiripunkti kaudu Venemaale viia üsna märkimisväärse koguse relvi ja nende erinevaid osiseid. Põhjalikuma kontrollimise tulemusena leidsid tollitöötajad mitmete relvamarkide padrunisalvesid, vintraudade lukkusid, optilise sihikuga vintpüssi, püstolkuulipilduja, mitu muud marki püstolit ja salvesid ning kabuure. Leitud kauba ja autot juhtinud meesterahva ning tema kaasreisijaga tegeleb edasi kaitsepolitseiamet.

Narva tollipunkti kaudu proovis üks mees 15. detsembri öösel bussis üle piiri toimetada 250 tabletti psühhotroopset ravimit Fenazepam, deklareerimata 57 600 eurot, 122 000 vene rubla ja 100 USA dollarit.