Dmitrit (27) süüdistatakse selles, et ta töötades AS-s SEB Enskilda finantsanalüütikuna, kasutas siseinfot vallates kolmanda isiku arveldusarvet aktsiate omandamiseks, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Nimelt osales AS SEB Enskilda TeliaSonera poolt AS Eesti Telekom ja TEO LT aktsionäridele tehtavate ülevõtmispakkumiste ettevalmistamises ja seega omas Dmitri insaiderina teavet AS Eesti Telekom ja TEO LT aktsiate ülevõtmispakkumise hinnast ajal, kui see ei olnud veel avalikustatud informatsioon.

Oma tööst tulenevalt sai süüdistatav informatsiooni selle kohta, et TeliaSonera AB kavatseb omandada AS Eesti Telekom aktsiate kontrollpaki hinnaga 93 EEK tavaaktsia eest ja omandada TEO LT AB aktsiate kontrollpaki hinnaga 1.83 LTL tavaaktsia eest.

Info edastas süüdistatav oma tuttavale naisterahvale (23), kes avas seejärel 05.08.2009. a enda nimel kaks väärtpaberikontot, millele Dmitri ostis kokku 107 313 TEO LT aktsiat. Samuti teostas süüdistatav nimetatud informatsiooni vallates samal viisil mitmeid TEO LT ja Eesti Telekomi aktsiate ostuoptsioonide ostu tehinguid.

„Tegemist on esimese väärtpaberikuriteoga, mille kohtusse saatnud oleme,“ märkis Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutt. „Seega on tegemist väga olulise kriminaalasjaga edasise praktika kujundamisel.“

Kriminaalasja kohtueelne menetlus viidi läbi Põhja politseiprefektuuri majanduskuritegude talituse poolt pooleteise kuu jooksul ning selle käigus õnnestus kätte saada kogu kuritegelik tulu - 1,5 miljonit krooni, mis on kohtu poolt arestitud.

Dmitrit süüdistatakse karistusseadustiku paragrahvi 398 lg 1 järgi toime pandud kuriteos, mis käsitleb insaiderina siseteabe objektiks oleva finantsinstrumendi ja sellega seotud tuletisväärtpaberi otseselt kolmanda isiku arvel omandamist ja võõrandamist.

Nimetatud naise osas taotleb prokurör kohtult kriminaalasja lõpetamist otstarbekusega, kuna ta on varem karistamata isik, tema süü nimetatud kuriteo toimepanemise juures ei ole suur ja puudub avalik huvi tema suhtes menetluse jätkamiseks.