Eeluurimiskohtunik asus seisukohale, et kahtlustatava Edgar Savisaare kõrvaldamine kriminaalmenetluse ajaks Tallinna linnapea ametikohalt on jätkuvalt põhjendatud, kuna on küllaldane alus arvata, et kahtlustatav võib Tallinna linnapea ametikohal edasi töötades asuda mõjutama tema alluvuses töötavaid ja temast tööalaselt sõltuvaid isikuid, kes on kriminaalasjas tunnistajad.

Andmata hinnangut kriminaalasjas kogutud tõenditele ja tegemata otsust isiku süüküsimuses nentis kohus, et kontrollides kriminaalasja materjale on käesoleval hetkel tegemist piisavalt põhistatud kuriteokahtlusega.

Kohus asus seisukohale, et kahtlustatava ametist kõrvaldamine on ka käesolevas menetlusetapis jätkuvalt põhjendatud ja proportsionaalne.

Riigiprokurör Laura Vaik: "Prokuratuur on seisukohal, et Edgar Savisaare kõrvaldamine linnapea ametikohalt on jätkuvalt vajalik ja põhjendatud. Sellega on juba varem nõustunud nii maakohus kui ringkonnakohus ning seda pärast kriminaalasja tõenditega tutvumist. Ringkonnakohus leidis seejuures, et Savisaarele ametialaselt allunud tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamine ei ole antud juhul saavutatav muu, vähem koormava abinõuga."

"Mõistame selle kriminaalasja olulisust ja suurt avalikku huvi ning teeme kõik endast oleneva jõudmaks süüdistuseni nii kiiresti kui võimalik, kuid järeleandmisi uurimise kvaliteedis me teha ei tohi. Kinnitan, et aktiivne töö selle kriminaalasja uurimisel käib iga päev," kinnitas Vaik.

Oliver Nääs: peame ametist kõrvaldamise jätkumist põhjendamatuks

Edgar Savisaare kaitsja Oliver Nääs kinnitab, et kaitsjate seisukohalt on Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise meetme jätkuv kasutamine põhjendamatu, teatas Keskerakond.

„Kaitsepolitseiametil on olnud võimalik kõik tunnistajad üle kuulata ning seda on kohtumääruse kohaselt ka tehtud. Arvestades, et ka uurijale valeütluste andmine on kriminaalkorras karistatav, peaks tunnistajate ütlused olema tänaseks piisavalt kindlustatud. Kohus aga leidis, et tunnistajate puhul tekib tõend alles pärast kohtus ütluste andmist. Ühtlase õiguspraktika seisukohalt jääb silma, et Tallinna Sadama kriminaalasjas tühistati pärast tunnistajate ülekuulamist kahtlustatavatele kohaldatud tõkendid, käesolevas asjas aga mitte.“

“Loomulikult esitame asja läbi vaatamiseks uue taotluse kohe kui see on võimalik. Tuletan meelde, et oleme esitanud kaebuse ka Euroopa Inimõiguste Kohtule, milles palume tuvastada ausa menetluse põhimõtte rikkumine, sest kaitsjatel pole võimaldatud tutvuda ametist kõrvaldamise aluseks olevate tõenditega. Tõenditega ei võimaldatud tutvuda meil ka nüüd läbi viidud kontrolli raames,” lisas vandeadvokaat Oliver Nääs.