Surma eel tuli hirv leevendust otsima Vilsandi rahvuspargis asuvast Atla lahest. "Trall kestis umbes kümme minutit," rääkis lahe ääres sõbral külas olnud ja surma pealt näinud Toomas Pihel ajalehele
.

Hirv jooksis vette, tiirutas seal ning kadus vahepeal korduvalt lainetesse, enne kui lõplikult pikali vajus. Sõprade seltskond otsustas seejärel paadiga loomale järele minna. Surnud hirvega kaldale jõudes oli Piheli sõnul näha, et teda oli lastud kaela.

Loom oli tapetud nähtavasti sportpüssist, mis annab põhjust oletada, et tegu ei saanud olla jahimehega. Samuti ei kuuldud pauku, mis sportpüssi puhul pole ka väga tugev. Keskkonnainspektsiooni inspektor Marika Pulk ütles, et juhtunu kohta on küll menetlust alustatud, kuid pidas väga ebatõenäoliseks, et see kuhugi jõuab. "Ega siin polegi midagi teha," ütles Pulk, "tagantjärele on süüdlast raske leida." Politseile juhtunust teatatud ei ole.

Kohaliku mehe, Üru jahimeeste seltsi liikme Aivar Jõgi sõnul tegeleb ka jahiselts süüdlase otsimisega. Võimatu on tuvastada, kas laskja oli kohalik või mitte ja kus üldse lask tehti. "On imestusväärne, et meie jahimaadel käib selliseid inimesi, ja veel rahvuspargis (Vilsandi rahvuspark - toim)," ütles Jõgi.

Jahimehe sõnul ei teinud laskja sellist asja ilmselt esimest korda - ta teadis, kuhu ja kuidas ta laseb, kindlasti ei olnud see juhuslik lask. "Kuna tegemist oli noore, 3-4 aasta vanuse pulliga, kelle sarved olid nahaga kaetud, ei saanud tegu olla trofeejahiga," ütles Jõgi, "ilmselt on ikkagi liha pärast lastud." Jõgi sõnul pole Üru seltsis viimasel ajal salaküttidega probleeme esinenud.

Saaremaal tegutseb arvatavasti ligi 10% küttidest salaja. Pulga sõnul on keskkonnainspektsioon viimasel ajal aktiivselt salaküttide otsimisega tegelenud. "Salakütte leida on küll väga raske, kuid tuleb loota juhustele," ütles Pulk.

Aastaid tagasi oli Vilsandi rahvuspargis sarnane juhtum, kus lastud põder oli jäetud tee äärde. "Vahepeal näis tapmine lihtsalt laskmise pärast olevat üsna populaarne," rääkis Pulk, "nüüdne juhtum näib aga olevat siiski ajendatud soovist liha saada."