Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad said mitu väljakutset Saaremaale seoses leitud lahingmoonaga ning hävitasid neljapäeval Saaremaal erinevaid lõhkekehi, teatas Lääne päästekeskus.

Torgu valla Kaavi küla metsast leiti vene päritolu 122 mm mürsk. Sama valla Sääre külast leiti kõrvalhoone lammutamise vene päritolu 76 mm mürsk ja 37 mm mürsk. Samuti Torgu vallast Lopsigu küla metsas oli saksa päritolu 10,5 cm mürsk.

Salme valla Hindu küla metsast leiti saksa päritolu 7,5 cm tankitõrjemiin. Kogu lahingmoon, välja arvatud Hindu külast leitud tankitõrjemiin, kannatasid transporti ja hävitati selleks ettenähtud hävituskohas. Tankitõrjemiin oli sedavõrd kehvas seisus, et hävitati kohapeal.

Kevadine lumesulamisaeg on demineerijatele kiire, sest maapõu annab välja väga erinevat, valdavalt teisest maailmasõjast pärit lahingmoona.

Kui inimene leiab lahingmoona või on kahtlus, et leiu näol võib tegemist olla lõhkekehaga, tuleb märkida leiu asukoht ja helistada telefonil 112.

Ise ei tohi mingil juhul asuda lõhkekeha liigutama või transportima, sest ka väga roostene ja kehvas seisus miin või mürsk võib plahvatada ja tagajärjed võivad olla ülimalt traagilised.