Riigikohtu pressiesindaja on Delfile öelnud, et keskerakondlaste Toobali, Laasi ning MTÜ Eesti Keskerakond kaitsjate Oliver Nääsi ja vandeadvokaadi abi Gretta Oltjeri kassatsioonkaebused tulevad riigikohtu kriminaalkolleegiumis arutamisele 21. oktoobril kirjalikus menetluses.

Riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Talvik lisas täna Delfile, et kirjalik istung tähendab eelkõige seda, et istungile ei kutsuta menetlusosalisi (süüdistatavaid, kaitsjaid, prokuröri), vaid nende seisukohad on küsitud kirjalikul teel.

"Kolleegium arutab asja nõupidamise vormis ja antud asjas on otsuse kuupäevaks märgitud 20. november. Otsus on avalik ja kohe pärast allkirjastamist kättesaadav riigikohtu kodulehel," lisas Talvik.

Seejärel on riigikohtul otsuse langetamiseks aega üks kuu, vajadusel saab otsuse tegemise tähtaega ka pikendada.

Kui riigikohus peaks nõustuma varasemate astmete otsustega, siis peavad Toobal ja Laasi lahkuma nii riigikogust kui ka Keskerakonnast. Nimelt näevad põhiseadus ja riigikogu liikme staatuse seadus ette, et saadiku volitused lõpevad enne tähtaega, kui jõustub teda süüdi mõistev kohtuotsus.

Kui muidu makstakse riigikogu liikmele volituste lõppemisel ühekordset, kuni kuue kuu palga suurust hüvitist, siis süüdimõistva kohtuotsuse jõustumisel parlamendist lahkunud liikmel sellele õigust ei ole.

Keskerakonnast peaksid aga Toobal ja Laasi lahkuma vastavalt erakonna põhikirjale, mille järgi arvatakse liige erakonnast välja, kui tema kriminaalasjas on süüdimõistev kohtuotsus jõustunud.

Kaotasid alamates kohtuastmetes

Riigikohus otsustas tänavu suvel, et võtab menetlusse Priit Toobali, Lauri Laasi ja Keskerakonna edasikaebuse Tallinna ringkonnakohtu süüdimõistvale otsusele.

Tallinna ringkonnakohus jättis 31. märtsil muutmata Harju maakohtu 17. oktoobril 2014 tehtud süüdimõistva otsuse Priit Toobali, Lauri Laasi ja Keskerakonna suhtes.

Harju maakohus mõistis mullu oktoobris riigikogu liikmed Toobali ja Laasi süüdi eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobali süüdi lisaks veel dokumendi võltsimises.

Kohus tunnistas Toobali süüdi ja mõistis talle liitkaristuseks ühe aasta tingimisi vanglakaristust. Laasi mõisteti samuti süüdi ja karistuseks mõisteti talle üheksa kuud tingimisi vangistust. Süüdi jäi ka juriidilise isikuna Keskerakond, kellel mõisteti karistuseks 10 000 eurot.

Toobali ja Laasi karistust ei pöörata täitmisele, kui nad ei pane kolme aasta jooksul toime uut kuritegu.

Kohus tunnistas kohtu all olnud Ivor Onksioni ka süüdi eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises ning mõistis talle rahalise karistuse 640 eurot, mille ta peab tasuma ositi kaheksa kuu jooksul. Onksion maakohtu otsust edasi ei kaevanud.

Süüdistus

Riigiprokuratuur esitas 2014. aasta aprillis keskerakondlastest riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile süüdistuse kuriteos ning saatis nende kriminaalasja kohtusse. Lisaks oli kohtu all ka Ivor Onksion ning juriidilise isikuna Keskerakond.

Toobal ja Laasi said süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ning Toobalit süüdistatakse lisaks veel dokumendi võltsimises.

MTÜ Eesti Keskerakond võltsis süüdistus kohaselt dokumente juriidilise isikuna ning Ivor Onksion sai süüdistuse eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises.

Süüdistuse järgi kallutasid Toobal ja Laasi Ivor Onksioni eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele ehk mahitasid teda ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi (SDE) meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Kaitsepolitsei uurimise järgi olevat Onksioni toodud kirjades sisalduv info jõudnud isegi Edgar Savisaareni, kirjutas Eesti Ekspress.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal sai ka süüdistuse selles, et ta võltsis viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad tegelikkuses mitte toimunud sularahaannetusi kokku 11 030,28 eurot.

Kohtumaterjalid: "tiksujad" ja salapärased annnetused

Prokuröri poolt välja toodud materjalidest selgus näiteks, et Ivor Onksioni SMS-id viitasid, et Keskerakonna juhtkond, sealhulgas erakonna juht Edgar Savisaar isiklikult teadis Onksioni nuhkimisest.

Lisaks tunnistasid kohtus mitu inimest, et kuigi nende nimed olid kantud annetajate nimekirja, siis ei ole nad parteile annetusi teinud. Kusjuures näiteks autojuhina töötav Jaan Moorats rääkis kohtus, et Keskerakonna peasekretär Priit Toobal palus tal kaitsepolitsei võimaliku pärimise peale kinnitada, et ta on erakonnale raha annetanud.

Üks kurioossemaid juhtumeid aga, mis kohtumaterjalidest lähtus, oli see, kui aktiivselt otsiti sotside taga nuhkinud Onksionile tööd. Selle tarvis ei häbenetud küsida teenet linna ja partei juhtfiguuridelt ning meenutada tasub ka näiteks Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimehehe Enno Tamme sõnu telefonis Priit Toobalile, kus Tamm möönis, et „selliseid kohti ei ole paraku enam ühtegi" ja et tal "on juba kolm tiksujat ja fond miinuses".

Toobal ja Laasi ei tunnistanud ennast üheski süüdistuses süüdi. Ivor Onksion tunnistas end kohtuprotsessil esitatud süüdistuses osaliselt süüdi.