“Läksin kella poole üheksa paiku õhtul jahile. Umbes tund aega hiljem kuulsin pauke. Lugesin kokku 17 pauku. Mõtlesin, et naabrimehed on ka jahil,” ütles kahe kilomeetri kaugusel seajahti pidanud Ants Raamat. “Koju tulles tabas mind täielik šokk. Kuku või kokku,” rääkis mees Meie Maale.

Traktorist polnud muud alles kui raam. Jälgede järgi paistis, et imelikul kombel oli traktor tagurdanud oma endisest asukohast kümmekond meetrit tahapoole ja jäänud pidama vastu sõiduauto vrakki.

Ants Raamatu sõnul kasutas ta Belaruss MTZ 952 viimati kolm nädalat tagasi, täpsemalt 28. augustil. Pärast seda jättis masina õue seisma, lülitas mootori välja, jättis tagurpidi käigu igaks juhuks sisse ja ühendas massilüliti lahti. “Mitte keegi pole pärast seda traktorit puutunud, ka lapsed mitte. Kui keegi oleks selles käinud, oleks mu hundikoer hirmsasti haukuma hakanud. Täiesti uskumatu lugu,” rääkis Ants Raamat.

Ants Raamatu poeg Alar Raamat, kes töötab Saaremaa päästeosakonnas, viibis toas, kui kuulis õuest pauke. “Välja minnes nägin traktorit lausleekides. Kummid ka juba põlesid ja lõhkesid. Helistasin päästeteenistusse, muud ei oleks enam teha andnud,” lausus Alar Raamat. Leegid ulatusid traktori juures kasvavate mändide latvadeni.

Ka Alarile jäi arusaamatuks, kuidas masin ise käivitus ja paigast nihkus. “Selleks, et traktorit käivitada, peab käigukang olema neutraalasendis ning lülitit muljuma. Ilmselt läks kusagil midagi lühisesse,” arvas ta.

Ants Raamat helistas pärast põlengut hooldemehele Rein Haggile, kes käis traktorile garantiiajal hooldust tegemas. Too arvas, et võib-olla rotid närisid juhtmed läbi ja tekkis lühis. “Kombainidel on seda juhtunud, et juhtmed on läbi näritud,” sõnas Rein Haggi. Ants Raamatu sõnul on ta rotte varem leidnud traktori lähedal seisnud vanast Ford Scorpiost.