Kohus jättis jõusse röövmõrvas süüdimõistetud Nikolai Sokolovi (19) 12-aastase ja 17-aastase Edgari kaheksa-aastase vangistuse, kuid tühistas röövmõrvale kaasaaitamises süüdimõistetud 16-aastase Elina ja 17-aastase Jevgenia varasemad osaliselt tingimisi vangistused ning mõistis neile täies ulatuses reaalsed vanglakaristused, vahendab ERRi uudisteportaal.

Nii peab ringkonnakohtu otsuse kohaselt Elina kandma vanglas ära viieaastase ja Jevgenia kolmeaastase vangistuse.

Kohus rahuldas kannatanu esindaja apellatsioonkaebuse ning jättis advokaatide kaebused rahuldamata.

Harju maakohus tunnistas mais Nikolai Sokolovi (19), Edgar Nikulini (17) süüdi röövmõrvas, mõistes neile karistuseks vastavalt 12 aasta ja 8 aasta pikkused vangistused.

Noormeestega koos kohtu all olnud Elina (16) ja Jevgenia (17) tunnistas kohus süüdi mõrvale kaasaaitamises ja mõistis Elinale karistuseks 6 kuud reaalset vangistust ja 4 aastat 6 kuud tingimisi vangistust 5-aastase katseajaga ning Jevgeniale 4 kuud reaalset vangistust ja 2 aastat ja 8 kuud tingimisi vangistust 3-aastase katseajaga.

Süüdimõistetutelt, alaealiste puhul nende vanematelt, mõistis kohus välja kannatanu tsiviilhagi solidaarselt 3462,10 eurot.

Süüdistus

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas seoses Kert Kesküla mõrvaga süüdistuse neljale inimesele. 19-aastast Nikolaid ja 17-aastast Edgarit süüdistatakse mõrvas, täpsemalt teise inimese tapmises julmal viisil ja röövimise eesmärgil. Alaealisi Jevgeniat ning Elinat süüdistatakse mõrvale kaasaaitamises. Kõik neli süüdistatavat on varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast.

Politsei pidas Nikolai ja tollal 16-aastase nooruki kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril, ning nad võeti kohtu loal vahi alla.

19-aastane Nikolai Sokolov on kohtus end osaliselt süüdi tunnistanud selles, et lõi Kesküla röövimise käigus noaga. Sokolovi kaassüüdistatav, 17-aastane Edgar tunnistas end mõrvas täielikult süüdi.

Prokurör Jüri Kasesalu nõudis eelnevalt korvpallur Kert Kesküla mõrvas süüdistatavatele Edgar Nikulinile karistuseks 10-aastast vanglakaristust, Nikolai Sokolovile 20-aastast vanglakaristust, alaealisele Elinale kuueaastast vanglakaristust ja tema sõbrannale Jevgeniale nelja-aastast vanglakaristust. Veel nõudis prokurör süüalustelt välja ka kohtukulude tasumist ja kannatanule hüvitise maksmist.