Tartu ringkonnakohus tühistas Vladimir Toporovile (52) mullu 30. novembris Viru maakohtus mõistetud 12-aastase vanglakaristuse ja karistas meest kaheksa-aastase vangistusega, ütles Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm BNS-ile.

Ringkonnakohus leidis, et mehe süüs esinevad karistust kergendavad asjaolud ning tegemist on süüteokatsega, mitte lõpuleviidud kuriteoga. Muus osas jättis ringkonnakohus maakohtu otsuse muutmata.

Maakohus oli Toporovile karistuse mõistmisel leidnud, et süüdistatava käitumises puuduvad karistust kergendavad ja raskendavad asjaolud ning et süüdistatava vabandamine kannatanu ees oli paljasõnaline väjendus, milles puudus püsiv sisuline kahetsus. Ringkonnakohus maakohtu põhjendustega ei nõustunud ning leidis, et Toporov väljendas kohtuistungil korduvalt siirast kahetsust ja vabandas kannatanu ees. Ringkonnakohus ei leidnud, et tegu oleks paljasõnalise väljendusega, vaid luges süü ülestunnistamisele ilmumise ja puhtsüdamliku kahetsuse karistusseadustiku kohaselt karistust kergendavateks asjaoludeks.

Ringkonnakohus arvestas karistuse mõistmisel ka sellega, et antud juhul oli tegu süüteokatsega, millel on väiksem ebaõigussisu kui lõpuleviidud kuriteol. Ringkonnakohus nõustus süüdistatava kaitsja vandeadvokaat Nikolai Rõžoviga, et arvestades kuriteo toimepanemise asjaolusid ja süüdlase isikut on 12 aasta pikkune mõistetud vangistus antud teole ebaproportsionaalne.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates reedest.

Viru maakohus leidis mullu novembri lõpus, et Vladimir Toporovi süü tapmiskatses on tõendatud ning saatis ta 12 aastaks trellide taha. Mehe karistusaeg hakkas lugema tunamullu 6. novembrist, kui politsei ta kinni pidas.

Ühtlasi kohaldas kohus Toporovile lähenemiskeelu kannatanu suhtes kolme aasta jooksul pärast vanglast vabanemist. Sundrahaks ja menetluskulude katteks tuleb mehel tasuda 31 000 krooni.

Süüdistuse järgi tungis Vladimir Toporov 2009. aasta 6. novembri hommikul kella 7.15 ajal tüli käigus kallale oma tuttavale 47-aastasele naisele ning lõi teda korduvalt noaga. Naine sai üliraskelt vigastada, kuid meedikutel õnnestus tema elu päästa. Politsei pidas mehe vahetult pärast veretööd kinni ning kohus võttis ta vahi alla.

Kohtueelse uurimise lõppedes esitas prokuratuur mehele süüdistuse tapmiskatses, kuna uurimisandmetel pidi ta naisele noahoope jagades teadma, et selliste vigastuste põhjustamine võib tuua kannatanule surma.