20. novembril toimuval istungil on arutlusel nii Kesküla lähedaste kaebus, milles on vaidlustatud süüalustele mõistetud karistused, kui ka kohtualuste kaitsjate kaebused, vahendab BNS.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu maakohtu otsuse vaidlustamiseks põhjust ei näinud, kuigi kohus muutis mõnevõrra kuriteo kvalifikatsiooni. „Kohus ei lugenud eriliseks julmuseks seda, et kasutatud oli kolme relva ja ohvril oli palju haavu. Kohus leidis, et erilise julmusega oleks olnud tegemist siis, kui tapjad oleksid niivõrd pajude vigastuste tekitamist ette plaaninud, aga selle kuriteo puhul oli vigastuste rohkus sündmustest tingitud, sest kannatanu osutas vastupanu. See on subjektiivse hinnangu küsimus ja mina selles küsimuses kohtule vastu ei vaidle," ütles Kasesalu.

Harju maakohus saatis 10. mail Kesküla mõrvanud kaks noormeest pikaks ajaks vangi, samuti tuleb reaalselt trellide taha minna neid kuritöös aidanud kahel alaealisel neiul. Kohus mõistis 19-aastase Nikolai Sokolovi ja 17-aastase Edgari süüdi röövmõrvas, kuid õigeks aspektis, mis käsitles mõrva eriti julmal ja piinaval viisil. Sokolov sai kohtu otsusel 12- ja Nikulin kaheksa-aastase vangistuse.

Koos noormeestega kohtu all olnud 16-aastase Elina mõstis kohus õigeks eriti julmal ja piinaval viisil mõrva katses ning 17-aastase Jevgenia eriti julmal ja piinaval viisil sooritatud mõrvale kaasaaitamises. Samas jäid mõlemad neiud süüdi röövmõrvale kaasaaitamises. Elina sai viieaastase vangistuse, milles pool aastat tuleb tal reaalselt trellide taga veeta, ülejäänud kanda aga tingimisi viieaastase katseajaga. Jevgenia sai kolmeaastase vangistuse, millest neli kuud tuleb tal vanglas veeta, ülejäänud karistusaeg kanda tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Eelnevalt nõudis Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu Sokolovile eriti julmal ja piinaval viisil sooritatud röövmõrva eest 20-aastast vangistust, mis on pikim aastatega piiritletud karistusaeg. Sellest veel rangem saaks olla vaid eluaegne vangistus. Edgarile nõudis prokurör piinaval ja julmal viisil sooritatud röövmõrva eest 10-aastast vangistust ehk suurimat karistust, mida saab alaealisele mõista.

Röövimisele ja mõrvale kaasaaitamises süüdistatavatele neidudele nõudis prokurör kuue ja nelja aasta pikkust vangistust.

Edgari kaitsa leidis, et kohus peaks mõrvasüüdistusest jätma välja osa, mis käsitles kuriteo sooritamist piinaval viisil ning mõistma noormehele karistuse alla seaduses sätestatud alammäära. Sokolovi kaitsja leidis, et kohus peaks mõrvasüü ümber kvalifitseerima tapmiseks ning mõistma kohtualusele karistuse miinimumi ehk kuueaastase vangistuse.

Neidude kaitsjad leidsid, et mõrvale kaasaaitamise süüdistuse osas peaks kohus langetama õigeksmõistva otsuse, karistama tüdrukuid vaid röövimisele kaasaaitamise eest ja sedagi tingimisi vangistusega.

9. aprillil alanud protsessil tunnistas Edgar end röövmõrvas süüdi, Nikolai Sokolov tunnistas end aga süüdi osaliselt. Nimelt võttis ta omaks ohvri noaga löömise ja soovi teda röövida, kuid mõrvasoovi eitas. Röövimisele ja mõrvale kaasaaitamises süüdistatavad 16- ja 17-aastane neiu eitasid süüd.

Kõik neli süüdistatavat on varem kriminaalkorras karistamata.

1975. aastal sündinud Kert Kesküla noahaavade ja löömisjälgedega surnukeha leidis politsei mullu 28. septembri õhtul Tallinnas Lasnamäel asuvast metsatukast. Politsei pidas Nikolai Sokolovi ja tollal 16-aastase Edgari kuriteos kahtlustatavana kinni neli päeva hiljem, 2. oktoobril ning kohus võttis nad vahi alla.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi Põhja prefektuur ja seda juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Eesti noortekoondisesse kuulunud Kesküla mängis oma karjääri jooksul mitmetes meeskondades, ta parimad hooajad möödusid Tallinna Baltikas 1991-1998, kus klubi parimaks saavutuseks jäi Eesti meistrivõistluste hõbemedal.

Lisaks mängis ta veel Pirita BM-is, Dalkia/Nybitis, TTÜ/A. Le Coqis, BC Hotronicuses, Keila Puuviljaparadiisis, tema viimane klubi oli Puka Sokud.