EIK kohtunike ette jõudnud vahejuhtum toimus 2009. aasta 4. juulil, mil Tali hakkas vanglas laamendama ning vangivalvurid pidid tema korralekutsumiseks jõudu kasutama.

Kohtu hinnangul on probleem selles, et valvurid lasid kambris Tali suunas pipragaasi, kuid pipragaas ei ole mõeldud siseruumides kasutamiseks ning on inimesele ohtlik. Seejärel seoti Tali kambris kolmeks ja pooleks tunniks oma voodi külge.

Kohus väitis oma otsuses, et pipragaasi asemel oleks saanud vangi korralekutsumiseks kasutada ka muid meetmeid, kuid samas möönis, et vanglatöötajate hirm enda turvalisuse ees oli põhjendatud.

EIK nägi juhtumi puhul Euroopa Inimõiguste Konventsiooni kolmandat artikli rikkumist, mis käsitleb inimese ebainimlikku ja alandavat kohtlemist.

Eesti riik peab nüüd Talile hüvitiseks maksma 5000 eurot ning lisaks veel muude seonduvate kulude hüvitamiseks 1776,2 eurot.

Andrei Tali on paadunud retsidivist

Tali kannab eluaegset vanglakaristust 2001. aastast. Enne seda oli ta juba viis korda kohtulikult karistatud. Samuti on teda pärast lõplikult vanglasse asumist kohtulikult karistatud ka valvurite ründamise eest.

Talile eluaegse vangistuse kaasa toonud süüdistuse järgi pussitas ta 2000. aasta 20. mai öösel purjus peaga Kohtla-Järvel polütehnikumi juures surnuks juhusliku vastutulija. Tali lõi meest kaks korda noaga rindu ja kõhtu, mistõttu too suri saadud vigastustesse kohapeal.

Mõni hetk hiljem üritas Tali tappa sealsamas järgmist juhuslikku möödujat, kuid mees hakkas Talile vastu ning pääses seepärast eluga.

Tapmise järel märatses Tali kohalikus baaris Grant, lõi seal temaga tantsimast keeldunud naist ning kargas palja ülakehaga ringi. Seejärel noris Tali tüli baari juures järgmise mehega ning tappis tolle noaga.