Käskkirja kohaselt viibis S. P. 30. oktoobril 2009 relvastatud üksuse treeninglaagris ebakaines olekus ja pani sellega toime distsiplinaarsüüteo - teenistuskohustuste mittenõuetekohase täitmise. Käskkirja kohaselt tõendas distsiplinaarsüüteo toimepanemist sisekontrolli talituse sisekontrolöri juhataja ülesannetes olnud ametniku kiri vangla direktorile, joobeseisundi tuvastamise protokoll ja S. P. seletuskiri juhtunu kohta.

S. P. väitel puudus tal käskkirjas märgitud ajal alkoholijoove, alkoholijoobe tuvastamise toiminguid teostas pädevust mitteomav isik ning alkoholijoove tuvastati selleks mittekohase vahendiga. Samuti ei viidud distsiplinaarmenetlust läbi nõuetekohaselt, vaidlustatud käskkiri on kaalutlusvigadega ning distsiplinaarkaristuse määramisel rikuti võrdse kohtlemise põhimõtet.

Riigikohtu halduskolleegiumi hinnangul on "joobes olek" määratlemata mõiste, mistõttu ei olnud politseiseaduses ja liiklusseaduses sätestatud joobeseisundi definitsioon kohaldatav. Seega leidis riigikohus, et avaliku teenistuse seaduses tuleb joobnud oleku all mõista alkoholi kasutamisest põhjustatud terviseseisundit, mis avaldub väliselt tajutavates häiritud või muutunud kehalistes või psüühilistes funktsioonides ja reaktsioonides.

Kuna tuvastamata jäid muutused ametniku käitumises, tühistas riigikohus alama astme kohtute varasemad otsused ning Viru vangla direktori käskkirja.