Riigikohtu kolleegium märkis oma otsuses, et maakohus rikkus kriminaalmenetlusõigust sellega, et jättis asja teistkordsel arutamisel kohtuotsuse väljakuulutamata ja tegi otsuse teatavaks kantselei kaudu, selgub riigikohtu avaldatud otsusest.

Kriminaalmenetluse seadustiku järgi ei ole süüdistatava osavõtt kohtuotsuse kuulutamisest kohustuslik, kuid prokuröri ja kaitsja osas seadus sarnast erandit üldmenetluses ette ei näe. Seega võttis maakohus kaitsjalt ja prokurörilt kohtuotsust kuulutamata jättes ära võimaluse osaleda kohtuotsuse kuulutamisel, mis on kohtuistungi osa ning rikkus oluliselt kriminaalmenetlusõigust.

Samuti leidis kolleegium, et kohus peab pärast otsuse kuulutamist selgitama menetlusosalistele kohtuotsuse peale edasikaebamise korda. See nõue peab tagama kohtuotsuse legitiimsuse tulenevalt avalikkuse põhimõttest.

Seetõttu tühistaski riigikohus Tartu ringkonnakohtu ja Viru maakohtu otsuse ja saatis kriminaalasja uueks arutamiseks maakohtule teises kohtukoosseisus.

Viru maakohus mõistis 2011. aastal süüdi kaks meest, keda süüdistati tuttava mehe surnukspeksmises.

61-aastane Jüri Avakov ja 27-aastane Jarmo Kuivkaev tunnistati süüdi teise inimese tapmises ning mõlemale on mõistetud karistuseks kaheksa aastat vangistust. Sama karistust nõudis neile ka prokurör.

Mehed olid 2010. aasta augustis läinud Kauba tänaval asuvas korteris kallale tuttavale mehele ning peksid ta käte, jalgade ja kiviga surnuks.