Täna otsustas riigikohus jätta Tallinna ringkonnakohtu 20. novembri 2009. a otsus muutmata ja kassatsioonid rahuldamata, teatas kohus.

Kohtu kolleegium leidis, et maa- ja ringkonnakohus ei ole kohtuotsuste tegemisel kohaldanud ebaõigesti materiaalõigust ega rikkunud oluliselt kriminaalmenetlusõigust, mis annaks aluse otsuste tühistamiseks.

Maakohtu ja ringkonnakohtu süüdimõistva otsuse vaidlustasid riigikohtus Reiljani kaitsja Aivar Pilv, Silla kaitsja Üllar Talviste ning Pärna kaitsja Maria Mägi.

Reiljan mõisteti süüdi Tallinnas Rävala 8 kinnistu müügiprotsessis 1,5 miljoni krooni suuruse pistise küsimises.

Riigikohtu kriminaalkolleegium jättis Tallinna ringkonnakohtu 20. novembri 2009. a otsuse T. Silla, V. Reiljani ja A. Pärna süüdistusasjas muutmata ja kassatsioonid rahuldamata.

Jõusse jäi Villu Reiljanile mõistetud karistus 2 aastat ja 3 kuud vangistust, mis jäeti tingimisi kohaldamata 3 aastase katseajaga, Tarmo Sillale mõistetud rahaline karistus 102 870 krooni ning Aivo Pärnale mõistetud rahaline karistus 143 440 krooni.

Visatakse riigikogust välja

Lähtuvalt seadusest ei saa kriminaalkorras süüdi mõistetud isik olla riigikogu liige. Seega tuleb Villu Reiljanil nüüd lõplikult süüdi mõistetuna riigikogust lahkuda.

"Kui oleme kohtuostuse kätte saanud, siis tänase päeva jooksul tuleb juhatuse otsus," ütles Delfile riigikogu pressiesindaja.

Reiljani liikmesus lõppeb alates tänasest. "Kohtuotsus jõustub, Villu Reiljan lahkub ja asemele tuleb asendusliige. Riigikogus peab olema 101 liiget korraga."

Rahvaliidu põhikirja 12. punkt ütleb muuhulgas, et erakonna liikmeks ei võeta kriminaalõiguslikku karistust omavat isikut. Seega peaks Reiljan tänase kohtuotsuse valguses välja arvatama ka Rahvaliidust.

Vaata ka videot, kuidas Villur Reiljani kohtutee algas.

Vaata videot, kuidas Reiljan Harju maakohtus süüdi mõisteti.