Lõuna prefektuur kahtlustab Dakki (61) ühes vägistamises, kuid uurijatel on alust arvata, et mehe kuritegudes kannatanuid võib olla rohkem kui üks, kirjutab ERR Uudised.

Tartu maakohus otsustas 2011. aasta 7. oktoobril MTÜ Keele Club Dak juhi Aleksandr Daki tingimisi enne tähtaja lõppemist vabastada ja määras ta elektroonilise järelevalve alla ning pani talle kohustuse täita katseaja lõpuni kontrollnõudeid ja mitmeid lisakohustusi.

Kohus ei pidanud asjakohaseks Daki ja tema toonase advokaadi Toomas Albi väidet, et seoses vanuse ja tervisliku seisundiga ei ole Dak enam võimeline seksuaalkuritegusid sooritama.

"Sellest võiks hoopiski järeldada, et kinnipeetav ei ole ümberhinnanguid teinud enda varasemas käitumises, vaid tal puudub lihtsalt tervisest tulenevalt võimalus uusi samalaadseid kuritegusid sooritada," nentis kohus.

Alates 2003. aasta 29. juulist vangis istunud Daki karistusaeg pidi tegelikult lõppema tänavu 29. juulil.

Mullu 12. novembril rahuldas Tartu maakohtu eeluurimiskohtunik Lõuna ringkonnaprokuratuuri taotluse kahtlustatava, 61-aastase Aleksandr Daki vahistamiseks kuni kuueks kuuks.

Aastaid tagasi mõisteti Dak süüdi üheksa noore naise seksuaalses kuritarvitamises, kuid mullu sügisel vabanes ta ennetähtaegselt vanglast. Dak vahistati taas uue seksuaalkuriteo kahtlustuste tõttu.

Daki kohtuprotsess päädis 2006. aasta juunis, mil riigikohus ei võtnud tema advokaadi kaebust arutusele ning jõustus talle Tallinna ringkonnakohtus mõistetud 10-aastane vanglakaristus. Varem oli toonane Tallinna linnakohus määranud Dakile seitsmeaastase vangistuse.

Politsei pidas Daki kinni 2003. aasta 29. juulil, kui üks 17-aastane Tallinna neiu süüdistas teda enda seksuaalses kuritarvitamises. Neiu kinnitusel sundis Dak teda 2003. aasta 10. juulil kell 22 Pirita ranna lähedases metsas õhupüstoliga ähvardades ning peksuga rahuldama tema sugukirge.

Pärast seda julgesid avalduse teha veel mitmed neiud ning varem korduvalt seksuaalkuritegude eest karistatud Dak saadeti vangi.