Politsei sai 2013. aasta 25. mai hommikul teate, et Tartus Poe ja Küüni tänava nurgal lebab pingil mees. Kohale sõitnud politseipatrull leidis eest peksmisjälgedega 30-aastase surnud mehe.

Kriminaaluurimine viis veel samal õhtul Pärnaste ja Paluoja kinnipidamiseni ning prokuröri taotlusel ja kohtu loal nad vahistati.

Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku tapmise paragrahvi alusel. Prokuratuur saatis mehed kohtu alla novembris.

Mullu juunis mõistis Tartu maakohtus 30-aastase mehe surnuks peksnud Alo Paluojale ja Ats Pärnastele 10 ja 11 aastat vangistust. Mehed kaebasid kohtu otuse edasi ja mullu detsembris tühistas Tartu ringkonnakohus kurjategijate süüdimõistmise tapmises ning vähendas oluliselt neile mõistetud karistusi.

Ringkonnakohus mõistis süü tõendamatuse tõttu mõlemad mehed õigeks tahtliku tapmise süüdistuses ja hindas Pärnaste süü selles kuriteos ümber raske tervisekahjustuse tekitamiseks ja surma põhjustamiseks ettevaatamatusest.

Kriminaalasjas kogutud tõendeid uurides leidis ringkonnakohus, et Paluoja osalemine kannatanu löömises või kinnihoidmises vastupanu mahasurumiseks ei ole tõendatud. Samas leidis kohus, et Pärnaste vägivallateod kannatanu suhtes on tõendatud, kuid puuduvad tõendid, et ta tahtis kannatanut tappa.

Nii Pärnaste kui Paluoja jäid ringkonnakohtus süüdi vägivallatsemises turvatöötajaga ning Pärnaste ka avaliku korra raskes rikkumises.

Ringkonnakohus tühistas maakohtus Pärnastele mõistetud 11-aastase ja Paluojale mõistetud 10-aastase vangistuse.

Ringkonnakohtu otsuse kohaselt peab Pärnaste vanglas ära kandma kuueaastase vangistuse ja Paluoja viie kuu pikkuse vangistuse, mille ta oli ära kandnud ja vabastati vahi alt.

Nii Paluoja kui Pärnaste on kriminaalse minevikuga ja mõlemad on seotud ka kurikuulsa Assar Paulusega, kelle üle hakkab kohus õigust mõitsma suvel.

Pärnaste oli eestlaste kuritegeliku grupeeringu väidetava juhi Assar Pauluse n-ö parem käsi Tallinnas. Paluoja kuulus väidetavalt Lõuna-Eesti kuritegelikku ja küllaltki mõjukasse seltskonda, mis oli samuti esmajoones just Pauluse kontrolli all.