Eile tuli ilmsiks, et üks Eesti alaealine ujuja andis maikuus toimunud Eesti-Soome maavõistlusel dopinguproovi, mis osutus positiivseks.

Eesti Päevalehe ja Delfi andmetel on tegemist möödunud nädalal Tartus purjuspäi autoroolis vahele jäänud ujumistreeneri Nikolai Borzovi alaealise ehk 17-aastase õpilasega.

Eesti karistusseadustikus on aga olemas paragrahv, mis sätestab, et ravimi väljakirjutamise eest kasutamiseks dopinguna spordis, samuti ravimi dopinguna kasutamisele kallutamise eest või ravimi dopinguna manustamiseks üleandmise eest on võimalik isikut karistada rahalise trahviga. Seega võib Borzovi silme ees juba õige pea terendada kahtlustus nimetatud paragrahvi alusel.

Politsei pressiesindaja Ilmar Kahro ütles Delfile, et kuna praeguseks on avatud alles A-proov, siis politsei peab ära ootama ka B-proovi ning seejärel võetakse vastu otsus, kas alustada menetlust või mitte.

Kriminaalmenetlust saab aga alustada siis, kui on alust arvata, et sportlane kasutas dopingut kellegi survel või keegi aitas sellele kaasa. Kuigi selle, kas Borzov teadis oma õpilase dopingutarvitamisest peab välja selgitama uurimine, on treeneril siiski seadusest tulenev võimalus nimetatud kahtlustus saada.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et B-proovi tulemus võib tulla juba sellel nädalal.